Moskva přiznala 63 zabitých v Makijivce, dle Kyjeva jsou jich stovky

V Makijivce u Doněcka na východě Ukrajiny po novoročním útoku ukrajinských sil podniknutém za pomoci raketometů HIMARS přišlo o život 63 ruských vojáků, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Zareagovalo tak na tvrzení ukrajinské armády i neoficiální zprávy ze sociálních sítí, že nedělní zásah školy, kde byli umístěni zmobilizovaní ruští vojáci, si vyžádal stovky mrtvých a raněných. Ruské velení čelí kritice z vlastních řad za to, že vojáky soustředilo do nechráněného objektu, který se nacházel v dosahu ukrajinských zbraní.

„Kyjevský režim zaútočil šesti raketami vypálenými z raketometu HIMARS americké výroby na místo dočasného rozmístění jedné z jednotek ruských ozbrojených sil v obci Makijivka. V důsledku zásahu čtyřmi raketami s vysoce výbušnými hlavicemi zahynulo 63 ruských vojáků,“ uvedla Moskva. Podle agentury TASS ministerstvo obrany zdůraznilo, že ruská protivzdušná obrana dvě rakety sestřelila. Přislíbilo rovněž pomoc pozůstalým.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve svém večerním operačním hlášení potvrdil úder na ruské pozice v Makijivce z 31. prosince a píše, že při něm bylo zničeno nebo poškozeno až deset kusů vojenské techniky nepřítele. Počet obětí neuvádí. „Personální ztráty okupantů se upřesňují,“ uvedlo velení ukrajinské armády, přičemž detaily k útoku nesdělilo.

Ještě dříve ukrajinská armáda tvrdila, že v Makijivce v Doněcké oblasti bylo v noci na Nový rok zabito na 400 mobilizovaných ruských vojáků a dalších 300 bylo zraněno. Konkrétně o tom informovalo oddělení strategické komunikace ukrajinských ozbrojených sil.

TASS v neděli s odvoláním na místní úřady psal o „více než 15 zraněných“, což podle agentury DPA bylo v Rusku široce kritizováno jako „příklad lhaní a válečné propagandy“. Informační kanály blízké Kremlu psaly na sociálních sítích až o 70 mrtvých a stovce raněných.

Někdejší ministr obrany doněckých separatistů Ivan Girkin, který nyní v Rusku patří k nejhlasitějším kritikům způsobu vedení války proti Ukrajině, na sociálních sítích psal o „stovkách mrtvých a raněných“ v důsledku výbuchu skladu munice po zásahu školy. Zničena byla podle něj i vojenská technika, zaparkovaná u školy bez jakéhokoli maskování.

  Na slovenské škole útočil bývalý student. Zemřel učitel, zraněné jsou i děti

„Naši generálové jsou v zásadě nepoučitelní, třebaže po letních pogromech štábů se raději drží dál od vojsk a mimo dolet nepřátelských raket,“ uvedl Girkin. Podle agentury Unian narážel na loňský útok ukrajinského dělostřelectva na ruský štáb v Izjumu v době návštěvy náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova.

O stovkách obětí ve škole v Makijivce podle běloruského portálu Naša Niva informují místní obyvatelé a ruští bloggeři. Podle ruských vojenských bloggerů, jejichž informace byly během války většinou spolehlivé, při útoku explodovala munice uskladněná v blízkosti zařízení, což přispělo k vysokému počtu obětí, píše agentura AP.

O „masivním útoku“ raketomety HIMARS na školu, v níž byli ruští vojáci, informoval na sociální síti telegram podle agentury Reuters také představitel proruských separatistů v Doněcké oblasti Daniil Bezsonov, který však bližší údaje o počtu obětí nesdělil. „Doufám, že viníci, kteří rozhodli o použití tohoto objektu, budou potrestáni,“ uvedl Bezsonov, podle kterého si ruské velení nejspíše stále neuvědomuje, jaké jsou možnosti moderních zbraní v ukrajinských rukou. Varoval také ruské vojáky před používáním mobilních telefonů, protože podle něj osm z deseti zásahů raketami vypuštěnými z raketometů HIMARS lze přičíst právě neopatrnému používání mobilních telefonů, které mohou Ukrajincům prozradit, kde se vojáci nacházejí.

Ukrajinský generální štáb v denně aktualizovaném výčtu ruských ztrát dnes uvedl, že ruská armáda v první den nového roku přišla o dalších 720 vojáků. Celkové ruské ztráty od začátku útoku na Ukrajinu loni na konci února dosáhly podle něj 107.440 vojáků. Toto tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva obvykle o ztrátách ruských sil na Ukrajině neinformuje.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com