Moskva přiznala ztráty v Makievce. Počet hlášených obětí je ohromující

Šedesát tři ruských vojáků bylo zabito na východní Ukrajině, když kyjevské síly zasáhly tábor Makievka pomocí systémů HIMARS dodaných USA, uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské velitelství dříve informovalo, že při tomto úderu zahynulo asi 400 Rusů.

Útok na kasárna v Makievce

Ukrajinské ozbrojené síly udeřily v noci z 31. prosince na 1. ledna na vojenská kasárna v Makiivce v okupované části Donbasu. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku byl použit systém HIMARS.

„V důsledku dopadu čtyř vysoce výkonných raket s hlavicí na bod dočasného rozmístění bylo zabito 63 ruských vojáků,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení. „Bude poskytnuta veškerá potřebná pomoc a podpora příbuzným a příbuzným zesnulých vojáků,“ dodalo.

Toto oznámení bylo extrémně vzácné oznámení ruských ztrát na Ukrajině.

Ruský senátor Grigorij Karasin řekl, že by měli být nalezeni odpovědní za zabití ruských vojáků v Makievce, uvedla v pondělí ruská státní tisková agentura TASS.

Kritici Kremlu mluví o neschopnosti generálů

Kritici Kremlu obviňují ruské úřady ze zlehčování ztrát na bojišti na Ukrajině. Ruští vojenští blogeři uvedli, že v důsledku úderu v Makiivce mohlo zemřít několik stovek vojáků. Tvrdili, že vojáci neměli žádnou ochranu a byli údajně ubytováni vedle velké skrýše s municí, která měla vybuchnout, když na tábor dopadly ukrajinské rakety HIMARS.

Ruský válečný propagandista na Telegramu Igor Girkin tvrdil, že budova byla téměř úplně zničena sekundární detonací muničních skladů.

„Téměř veškerá vojenská technika, která stála blízko budovy bez sebemenší známky maskování, byla také zničena,“ řekl Girkin. „Stále neexistuje žádné konečné číslo o počtu obětí, protože mnoho lidí se stále pohřešuje.“

  Vstup Ukrajiny do EU je otázkou velmi vzdálených vyhlídek. Macron o možnostech spolupráce mezi Kyjevem a Bruselem.

Girkin již dlouho odsuzuje ruské generály, o nichž se domnívá, že vedou válku daleko od předních linií, a nazývá je „neznalými pravidly“ a neochotnými dbát varování před umístěním vybavení a personálu tak blízko u sebe v dosahu HIMARS.

Sergej Markov, další proruský vojenský blogger, uvedl, že ze strany ruského velení došlo k „velkému lajdáctví“.

Boris Rozhin, který také bloguje o válčení pod pseudonymem Colonelcassad, řekl, že „neschopnost a neschopnost zachytit zkušenost války je i nadále vážným problémem“.

„Jak vidíte, i přes několik měsíců války nejsou vyvozeny určité závěry, tudíž zbytečné ztráty, ke kterým by nemuselo dojít, kdyby byla přijata elementární opatření související s rozptýlením a ukrytím personálu.“

Tsargrad TV kanál dříve uvedl, že zdroje na místě odhadují počet lidí zabitých při útoku na „stovky lidí“. Proruský telegram Operativnye Svodki informoval o zhruba 500 mrtvých, komentuje Radio Svoboda.

Ukrajinci hovoří o 400 mrtvých

Již dříve o útoku informovalo Středisko strategické komunikace ukrajinských ozbrojených sil s tím, že v důsledku ostřelování zahynulo asi 400 ruských okupantů a 1. ledna mělo zemřít 760 ruských vojáků.

Bývalý vůdce ruských separatistů Igor Strelkov uvedl, že zprávu o úderu obdržel 1. ledna kolem jedné hodiny ráno. Řekl, že „stovky“ byly zabity a zraněny a dodal, že ukrajinská armáda zasáhla objekt, kde se nacházely mobilizované jednotky.

Podle posledních údajů generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny jich Rusové ztratili už přes 107 tisíc. vojáků. Ruská strana informovala o svých ztrátách 21. září s tím, že od zahájení „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině zahynulo 5937 ruských vojáků, připomíná Rádio Svoboda.

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com