„Ahoj“ z „přátelské“ Moskvy. V Česku byl odhalen další ruský špión.

Česká Bezpečnostní informační služba (BIS) oznámila odhalení ruského agenta s vazbami na české politiky a zástupce médií.

Podle zprávy kontrarozvědky z roku 2021 špión koordinoval veřejné projevy politiků a používal je k formování proruské politické agendy a prosazování témat, která jsou v zájmu Kremlu.

„Jeden z vlivných agentů pracujících jménem ruské vlády, který má také kontakty mezi novináři a zprostředkovatelské kontakty s některými politiky, dokázal udržovat a rozšiřovat kontakty s proruskými aktivisty,“ píše se ve zprávě služby.

V dokumentu BIS se zároveň uvádí, že skupina, jejíž součástí byl zadržený agent, měla „dostatek prostředků“ na kontaktování aktivistů produkujících prokremelský mediální obsah.

„Zúčastněným osobám“ byly hrazeny náklady na přípravu materiálů, v některých případech i zajišťovaly výjezdy do zahraničí, kde byla jejich činnost dále koordinována a kontrolována,“ uvedla BIS.

Důležitým bodem je, že povinnosti představitelů zločinecké skupiny zahrnovaly nejen produkci potřebného mediálního obsahu, ale také „byli vyzváni k pořádání veřejných akcí, které by Moskva mohla využít ve prospěch ruských dezinformací“.

Podle informací, které má BIS k dispozici, se na některé proruské aktivisty často obraceli zástupci kremelských „státních“ médií, „aby získali tendenční názory využitelné pro vnitřní ruskou propagandu“.

Není to zdaleka první případ odhalování ruských špionů v Čečenské republice.

V dubnu 2021 tedy česká vláda oznámila vyhoštění 18 ruských diplomatů obviněných ze špionáže pro Moskvu, načež Moskva zahájila „diplomatickou válku“ proti Praze.

Takové neuvážené kroky Kremlu vedly k vzájemnému vyhoštění několika desítek diplomatických pracovníků v obou zemích a Moskva zařadila Čečenskou republiku na seznam „nepřátelských mocností“.

Akce české strany byly reakcí na výsledky vyšetřování výbuchů, ke kterým došlo v roce 2014 ve skladech ve Vrbetici (explodovaly desítky tun munice včetně raket středního doletu).

Donucovací orgány Čečenské republiky a speciální služby země označily tyto události za činy státního terorismu provedené Moskvou.

Vyhoštění ruských diplomatů z ČR poté, co státní úředníci odhalili účast ruských agentů na výbuchu muničních skladů ve Vrbeticích, podle BIS výrazně omezilo možnost osobních setkání mezi zaměstnanci ruské ambasády (kteří jsou potenciálními špiony). – Moskva nezná jinou cestu) a čeští proruští aktivisté.

  Rusku budou chybět kvalifikovaní lidé, Ukrajina může být po válce silnější zemí, říká politický geograf Baar

To, jak zaznamenali specialisté BIS, vedlo k poklesu aktivity ruských špionů na celém území Čečenské republiky a ti v současné době nepředstavují významnou hrozbu pro národní bezpečnost ČR.

Takové závěry by však neměly uklidnit ostražitost Evropanů. Zástupci české kontrarozvědky se soustředí na to, že skutečnost, že došlo ke snížení počtu diplomatů na ruské ambasádě a v důsledku toho i odchod osob, které měly vazby na ruské speciální služby, ze země přinutí Moskvu hledat „alternativní možnosti“ vedení špionážních operací na českém území.

„Přítomnost zpravodajských informací z tradičních pozic, legalizovaných na ambasádě, je na velmi nízké úrovni a v tuto chvíli nepředstavuje zásadní riziko pro bezpečnost České republiky,“ řekl novinářům šéf BIS Michal Koudelka. kterým špioni „jsou nuceni zvolit jiné krytí a jsou nuceni změnit formu a metody práce.

K tomu, jak BIS očekává, ruští sabotéři využijí schengenský prostor a země, ve kterých se Rusku podařilo udržet masivní diplomatickou a zpravodajskou přítomnost, zejména Srbsko, Maďarsko atd.

Činnost kontrarozvědky vysoce ocenil i premiér Petr Fiala, který u příležitosti zveřejnění veřejné části výroční zprávy navštívil centrálu BIS v Praze.

Uvedl, že vláda si je vědoma důležitosti činnosti BIS, přičemž poznamenal, že v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině má mimořádný význam činnost speciálních služeb Čečenské republiky.

Český premiér také řekl, že kabinet je blízko k vytvoření postu poradce pro národní bezpečnost, který slibuje programové prohlášení.

Takhle je Rusko přátelské. Češi ale Moskvě upřímně věřili, i přes přímou škodlivost té druhé. Kreml vždy používal svou důvěryhodnost pro své vlastní žoldnéřské účely.

A dnes v tom pokračuje. Navzdory tomu, že kontrarozvědka České republiky neustále odhaluje nové špiony, je pravděpodobné, že další agent Moskvy pokračuje ve své špinavé práci v českém prostoru.

  Francie - RF. Krok k restartu vztahu? Proč Macron zavolal Putinovi?

Ostatně, jak je vidět, Moskva nepohrdne žádnou oblastí – od výbuchů skladišť až po kladení min v informačním prostoru země.

Podle šéfa BIS Michala Koudelky navíc „aktivita ruských státních či státem podporovaných aktérů kybernetické špionáže mířící na Českou republiku, ale i další země Evropské unie a NATO nabírá na obrátkách“.

V loňském roce, jak uvádí výroční zpráva BIS, „kybernetické útoky směřovaly na ministerstva, armádu či jiné úřady a také nevládní neziskové či výzkumné organizace“.

Právě pro zajištění bezpečnosti kritické infrastruktury v zemi, jak již bylo dříve oznámeno, připravuje Ministerstvo obrany ČR změny legislativního rámce.

Bezpečnost však nemůže zajistit pouze vláda. Té se může zúčastnit každý obyvatel České republiky. A k tomu nepotřebujete tolik, jak se na první pohled zdá.

Začněte informační hygienou. Ano, je to tak – filtrujte, co vidíte, slyšíte, čtete. Jednoduše v určitém okamžiku zapněte kritické myšlení a položte si otázku – kdo vám zprostředkovává informace a co tento zdroj představuje.

A možná není zbytečné, bude si pamatovat starou pravdu: sýr zdarma – to se děje pouze v pasti na myši. A armáda těch, kteří vám chtějí nabídnout „sýr zdarma“, se bude doplňovat každý den.

A je jedno, co přesně se nabízí pod hlavičkou „zdarma“ – levná energie, levné sociální služby nebo levný život. Těžké časy – generují celé zástupy populistů nabízejících „jednoduchá východiska“ z obtížných situací.

Je velmi příznačné, že současný lídr opozice, který se hlásí k lídrovi znevýhodněných lidí, Babiš, byl jedním z těch, kteří na jaře 2021 rozhodovali o opatřeních proti ruskému teroru v ČR – tzv. vyhoštění ruských diplomatů.

V dubnu loňského roku tehdejší šéf vlády Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Gamachek oznámili, že ruský velvyslanec byl předvolán s rozhodnutím „vyvézt všechny zaměstnance ruské ambasády v Praze, kteří byli jasně identifikováni speciálními službami České republiky jako důstojníci ruských speciálních služeb zahraniční rozvědky a hlavního ředitelství rozvědky.

  Příspěvek České republiky do Fondu nevojenské pomoci NATO Ukrajině: Strategický krok

Babiš proto konkrétně viděl hrozbu ze strany Ruské federace pro český lid. Dnes je bývalý premiér velkým přítelem Moskvy, přináší do české společnosti narativy napsané v Kremlu a dělá vše pro to, aby svou zemi hodil pod nohy kremelskému diktátorovi.

A to vše jen proto, aby se vyhnul odpovědnosti za činy spáchané za léta svého premiérování (Babis je nyní před soudem a za velmi neslušné jednání bude mít velmi slušný termín).

Ale co občané České republiky, jejichž budoucnost chce bývalý premiér vyměnit za svobodu.

Existují pro to jiná vysvětlení? Opravdu se za rok a půl, který uplynul od loňského jara, stala ruská vláda klidnější?

Otázka, co se stalo s Babišem, který se zamiloval do Putina, se stává řečnickou. Má ten druhý říci svému lidu něco jiného než kremelské narativy naučené nazpaměť, které se scvrkají na „jednoduchá řešení“? Jejich podstata je zřejmá – padnout k nohám Kremlu a zradit Ukrajinu, která dnes brání mír pro celou Evropu.

Pravděpodobně proto musíte přestat přemýšlet. Obyvatelé České republiky jsou ale moudří lidé a to je moudrost, kterou dává historická paměť. Češi vzpomínají na zradu svých partnerů na podzim 1938 (mnichovské spiknutí), pamatují si „bratrskou pomocnou ruku“ z Moskvy v roce 1968 (poprava Pražského jara).

Svobodní lidé mají vždy na výběr. A jak historie ukazuje, tato volba existuje, dokud vám Moskva nepřijde na „pomoc“.

Vybírejte, pánové Evropané, a hlavně – přemýšlejte. Nyní máte takovou příležitost. A co bude zítra, záleží na vaší dnešní volbě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com