Podle Tchaj-wanu vniklo do jeho protivzdušné obranné zóny 71 čínských letounů

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních 24 hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters tchajwanská vláda. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny, uvedla tchajwanská agentura CNA.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že 43 z čínských letounů překročilo středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny. Peking tak pokračuje ve vojenských aktivitách poblíž ostrova, který komunistická Čína považuje za součást svého území a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan, který má demokratické zřízení, v posledních letech čelil trvale sílícímu tlaku ze strany Číny.

Čína uvedla, že v neděli prováděla nácvik palebných úderů na moři a ve vzdušném prostoru kolem Tchaj-wanu v reakci na neupřesněnou provokaci ze strany Tchaj-peje a Spojených států. Podle Tchaj-wanu cvičení ukazuje, že Peking ničí mír v regionu a snaží se zastrašit tchajwanský lid.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dnes ráno na vojenské ceremonii zopakovala, že Tchaj-wan musí posílit své obranné schopnosti kvůli „pokračující expanzi autoritářství“, ale o poslední vojenské aktivitě Číny se nezmínila.

Už v srpnu Čína uskutečnila u ostrova rozsáhlé vojenské manévry, aby vyjádřila nelibost nad návštěvou předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji. V sobotu Čína kritizovala nový americký obranný zákon, který posiluje vojenskou pomoc USA Tchaj-wanu.

ČTK

  Lukašenko označil Krym za ruské území, Bělorusko dosud anexi neuznávalo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com