Vznik samostatné České republiky připomene setkání premiérů a koncert

Slavnostním koncertem dnes pokračují akce ke vzniku samostatné České republiky. Předcházet mu bude setkání v Kramářově vile, na které dostali od premiéra Petra Fialy (ODS) pozvání všichni žijící šéfové českých vlád. Po slavnostní večeři se zúčastní koncertu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.

Večerního koncertu v pražském Rudolfinu se kromě předsedy vlády Fialy zúčastní jeho slovenský protějšek Eduard Heger a zástupci české vlády. Mezi posluchači zasednou také představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová i další významní hosté.

Ještě před koncertem se na slavnostní večeři v Kramářově vile sejdou dosavadní čeští premiéři. Od svého vzniku na začátku roku 1993 do současnosti měla ČR 16 kabinetů. Celkem by pozvání mělo patřit tuctu někdejších vrcholných politiků včetně současného prezidenta Miloše Zemana (ČSSD), jeho předchůdce Václava Klause či předsedy hnutí ANO Andreje Babiše (ANO).

Z akce se podle dřívějších informací serveru Blesk.cz omluvil první úřednický ministerský předseda Josef Tošovský. Mezi hosty nezasedne ani Stanislav Gross (ČSSD), který před sedmi lety zemřel. Celkem by se tak v Kramářově vile mělo dnes vpodvečer sejít deset bývalých a jeden současný premiér.

Česká republika vznikla 1. ledna 1993 po rozdělení společného státu Čechů a Slováků. První lednový den je v České republice i na Slovensku státním svátkem.

ČTK

  Michálek odmítl funkci ministra, těsně před hlasováním Pirátů o vládě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com