Zahraniční experti zuří kvůli české hvězdě: Nosková do kvalifikace? Šílené!

irozhlas.cz

Byla to jízda, která začala ještě v minulém roce. Poslední prosincový den se česká tenistka Linda Nosková postavila první překážce v kvalifikaci na hlavní soutěž turnaje v Adelaide, Kalinské. Rusku po velké bitvě zdolala, stejně jako následujících pět soupeřek, než se zastavila ve finále o běloruskou ranařku Arynu Sabalenkovou. Ze 102. místa světa vylétla na 56. a tenisový svět se začal učit jméno další z řady českých tenisových nadějí.

V první stovce světového žebříčku najdete jen jednu mladší tenistku, než je osmnáctiletá Linda Nosková. Je jí o rok mladší krajanka vsetínské rodačky Linda Fruhvirtová, která je 80. hráčkou světa.

První dny roku 2023 však patřily jednoznačně svěřenkyni Tomáše Krupy. Na tažení české tenistky turnajem v Adelaide nejdříve doplatila ruská trojice v pořadí Kalinská, Potapovová, a především světová osmička Darja Kasatkinová.

Tím však řádění mladé Češky nekončilo. K postupu Noskové následně gratulovaly Američanka Liu, hvězdná Běloruska Azarenková a v semifinále světová dvojka Tunisanka Džabirová. Až ve finále našla recept na juniorskou vítězku French z roku 2021 Open Sabalenková.

Superlativy na mladou Češku během neuvěřitelné jízdy pršely ze všech stran. Oficiální twitterový účet WTA otituloval Noskovou jako „Nebojácnou Lindu“, další servery se předháněly ve výrazech o „Inspirativní jízdě české tenistky“, web tennis.com ji pak rovnou překřtil na „Spící královnu“. K nečekané přezdívce autory inspiroval vztah Noskové ke spánku.

„Miluji spánek. Spím hodně a teď to nebude jinak. Určitě takových dvanáct hodin spánkem strávím. Je to ten nejlepší způsob regenerace,“ říkala tenistka před finálovou bitvou se Sabalenkovou.

Australian Open? Jen přes kvalifikaci

Ani fantastické výkony Noskové v Adelaide však nezlomily organizátory Australian Open k tomu, aby jí udělili volnou kartu do hlavní soutěže. Uzávěrka přihlášek do prvního grandslamového turnaje roku se tradičně dělá šest týdnů před začátkem a Češce kvůli žebříčkovému postavení přímá účast těsně unikla.

  Ledecká bude v úterý obhajovat olympijské zlato na snowboardu

Tradičně se volná karta uděluje hráčům či hráčkám, kteří na předcházejícím podniku zazářili, ale ranking jim přímou účast neumožňuje. Australští pořadatelé však před svěřenkyní Tomáše Krupy dali přednost domácí Kim Birrellové a Nosková tak už v úterý bude muset na cestě do hlavní soutěže zdolat první ze tří překážek.

Toto rozhodnutí rozlítilo i některé tenisové experty. „Hráčka světové šedesátky musí do kvalifikace? Šílené!“ psal na svém twitterovém účtu portugalský novinář José Morgado. „Nosková měla jednoznačně dostat volnou kartu,“ přidal se tenisový redaktor deníku The Guardian Tumaini Carayol. Známý tenisový expert Ben Rothenberg z New York Times označil rozhodnutí pořadatelů jako „nevyužitou příležitost“.

Zdroj: Pavel Novotný, Sport.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com