Pět tanků měsíčně. Zbrojovka z Olomoucka investuje do modernizace techniky pro ukrajinskou armádu

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku na Olomoucku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) před časem získala kontrakt na modernizaci bezmála stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.

Výrobní kapacity podniku Excalibur Army byly podle mluvčího Andreje Čírtka značně vytíženy už před ruskou invazí na Ukrajinu. Válka poptávku ještě zvýšila a v posledních měsících se vedení firmy musí s některými zákazníky domlouvat na posunutí termínu dodávek objednaného vojenského materiálu. „Prioritou jsou teď pro nás dodávky na Ukrajinu. Samozřejmě s tím souvisí potřeba rozšiřovat naši kapacitu. Takže proto plánujeme výstavbu nové haly za 500 milionů korun a instalaci nových technologií za 150 milionů korun,“ uvedl Čírtek.

Firma Excalibur Army vysloužilé tanky T-72 z výzbroje armád několika států od loňska ve Šternberku důkladně modernizuje a poté jsou posílány na Ukrajinu. „Jsme schopni jich vyrobit přibližně pět měsíčně. Tyto tanky představují důležitou pomoc pro ukrajinskou armádu v obraně jejich země,“ řekl Čírtek.

Modernizované tanky T-72 mají výkonnější motor, nové komunikační systémy, digitální diagnostiku, moderní zaměřovací systémy a také přídavné dynamické pancéřování. „Tank má díky tomu daleko větší šanci přežít na bojišti. Dokáže lépe zaměřit cíl, je mobilnější a tím pádem i lépe chrání posádku,“ podotkl Čírtek.

V podniku pracují i Ukrajinci

Loni společnost Excalibur Army na Ukrajinu dodala zhruba sto kusů vojenské techniky, kromě modernizovaných tanků T-72 také dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty. Společnost kvůli rostoucí poptávce v uplynulých dvou letech přijala zhruba dvě stě zaměstnanců, ve šternberském podniku nyní pracuje několik desítek zaměstnanců z Ukrajiny.

  Neposlechli nás. S rychlým uvolňováním mám problém, říká vládní epidemiolog

Česká republika díky zapojení soukromých firem, jako je Excalibur Army, byla loni podle premiéra Petra Fialy (ODS) mezi prvními státy, které poskytly vojenskou pomoc Ukrajině napadené Ruskem. „Právě vojenská pomoc na komerční bázi tvoří dnes velkou většinu dodávek (vojenské techniky), které posíláme na Ukrajinu,“ uvedl FIala, který v pondělí šternberský podnik navštívil.

České zbrojovky podle premiéra dokázaly rychle navýšit svoji výrobní a obchodní kapacitu. „Jednoznačně to ukázalo, že pro bezpečnost státu je právě aktivní a agilní obranný průmysl stěžejním prvkem,“ upozornil Fiala, podle kterého zapojení obranného průmyslu do těchto kontraktů prospívá tuzemské ekonomice, jelikož se vytváří kvalifikovaná pracovní místa a české firmy se dostávají do hledáčku zahraničních partnerů.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com