Podle Fialy je po ustavení polské a slovenské vlády teď pravý čas pro jednání V4

Po ustavení polské a slovenské vlády je nyní pravý čas ke svolání premiérského summitu zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), řekl po dnešním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Summit předsedů vlád V4 se uskuteční v Praze příští týden. Fiala řekl, že v řadě témat se čtveřice zemí neshodne, o řadě věcí ale mluvit naopak musí. Patří mezi ně například boj s migrací či energetika, dodal.

Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky řada setkání na ministerské úrovni. Fiala se v polovině ledna vyjádřil k případným výsledkům setkání premiérů skepticky. „Samozřejmě ta nejdůležitější úroveň, ta premiérská, se v poslední době nescházela. A já to pokládám v kontextu toho, co se odehrává, jak třeba probíhají jednání na Evropské radě, vlastně za logické,“ řekl tehdy Fiala. Dnes uvedl, že se jeho názor nezměnil.

Důvodem, proč se premiéři V4 sejdou až nyní, byly však také volby a následné skládání vlád na Slovensku a v Polsku, doplnil. Důležitá byla i unijní shoda na víceletém finančním rámci na začátku února, dodal. „Teď je ta správná chvíle, abychom jednali i na úrovni premiérů,“ řekl dnes na dotaz ČTK Fiala. Země se neshodnou například v některých otázkách zahraniční politiky, ale je řada věcí, o kterých mluvit musí, dodal premiér. Jde například o boj s migrací nebo energetiku, vysvětlil. „Je řada věcí, kde se názorově lišíme, to ale nemusí bránit tomu, abychom nějaký dialog vedli,“ doplnil.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že například na jednání ministrů obrany koncem minulého roku chyběl kvůli sestavování vlády polský ministr. „Ale našli jsme společnou řeč, byť řada těch zemí někdy nesdílí názory třeba k pomoci Ukrajině,“ dodala. Právě společné usnesení, které vyjádřilo zemi napadené Ruskem podporu, bylo podle ní výsledkem, ve který před setkáním v rámci V4 ani nedoufala.

  Systém testování se upraví od června a o prázdninách znovu

Úřad vlády tento týden oznámil, že Fiala přijme šéfy vlád zemí V4 v Praze v úterý. Tématy schůzky budou energetická bezpečnost, strategická agenda EU či předcházení migraci. V pondělí má Fiala na programu bilaterální jednání s polským premiérem Donaldem Tuskem, mluvit by měli o rozšiřování EU, situaci na Ukrajině, regionální a obranné spolupráci, energetice či migraci.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com