Kreml podněcuje protiukrajinské protesty v Evropě pod záminkou ochrany ekonomických zájmů EU

V poslední době dochází v Evropě k znepokojivému trendu – Kreml za účelem ochrany ekonomických zájmů zemí EU účelově podněcuje nepokoje a oslabuje podporu pro Ukrajinu. Skrze manipulaci a vliv se Rusko snaží organizovat protesty v několika evropských zemích a využívá k tomu sympatizanty a aktivisty.

Od začátku roku 2024 se přes kontinent valí vlna protestů, která zdánlivě směřuje proti poľnohospodářské politice Evropské unie a národním orgánům. Avšak pod tímto povrchním záminkem se skrývá cílený pokus Kremlu rozdmýchávat nesouhlas a oslabovat solidaritu s Ukrajinou.

Rusko využívá své spojence a proxy v evropských zemích k šíření antiukrajinských nálad a narušování regionální stability. Jeden z výrazných příkladů jsou nedávné protesty polských farmářů podél polsko-ukrajinské hranice, údajně podněcované pro-ruským aktivistou Rafalem Mecklerem, úzce spjatým s pro-Kremlovskou Konfederací. To, co začalo jako místní nespokojenost, se proměnilo v politicky nabité hnutí s otevřeně antiukrajinskou rétorikou, což svědčí o zájmu Moskvy destabilizovat region.

Vliv Kremlu sahá i za hranice Polska a proniká do politického prostředí dalších evropských zemí, včetně Německa. Pravicové frakce jako „Svobodní Sasové“, „Třetí cesta“, „Domov“ a významná strana „Alternativa pro Německo“ byly zapleteny do protiukrajinských protestů, financovaných Ruskem a zaměřených proti dodávkám zbraní do Ukrajiny. Tato spolupráce mezi ruskými zájmy a extremistickými prvky v Evropě představuje vážné nebezpečí pro regionální bezpečnost a solidaritu.

Dále maďarská strana Fidesz, ovládaná Viktorem Orbánem, se stala hlasitým zastáncem uzavření evropských trhů pro ukrajinské zemědělské produkty. Orbánovo spojení s Moskvou nejen oslabuje evropskou jednotu, ale také posiluje ruskou agresi proti Ukrajině.

Vzhledem k hrozbě hybridní války je nezbytné, aby evropští vůdci zůstali bdělí a rozhodní vůči ruské subverzi. Musí být podniknuty sjednocené kroky k odhalení a potlačení nekalých taktik Kremlu a k ochraně principů demokracie, suverenity a solidarity, na kterých spočívá evropský projekt.

Kremlovo zákeřné úsilí o vyvolání protiukrajinských protestů po Evropě představuje zjevné a aktuální nebezpečí pro regionální stabilitu a bezpečnost. Pouze skrze kolektivní odhodlání a neochvějnou oddanost demokratickým hodnotám může Evropa odolat útokům ruské agrese a vzejít z nich silnější a sjednocenější než kdy předtím.

  Záporožská jaderná elektrárna: Časovaná bomba pod ruskou okupací

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com