„O naší budoucnosti se rozhoduje na Ukrajině“ – senátor Fischer

Delegace zástupců Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost českého parlamentu navštívila pravděpodobně nejžhavější evropské ohnisko, válkou zmítanou Ukrajinu.

„Přijeli jsme posoudit, jak funguje pomoc České republiky a co je třeba ještě udělat,“ uvedl předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

Podle něj je třeba dát Ukrajině skutečné bezpečnostní záruky: „NATO by mělo jasně říci, že dává Ukrajině bezpečnostní záruky.

Mimochodem, český Senát nedávno přijal usnesení o přípravě summitu ve Vilniusu a mimo jiné podpořil vstup Ukrajiny do Aliance v blízké budoucnosti.

„Velmi jasně jsme řekli, že jsme pro poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině, jsme pro co nejrychlejší členství Ukrajiny. Snažili jsme se vybudovat určitou strukturu, v níž bychom mohli upevnit ambice Ukrajiny a její potřebu úzce spolupracovat s NATO bez ohledu na institucionální formát. Mohlo by se jednat o komisi nebo radu Ukrajina-NATO, jak bylo navrženo,“ řekl Fischer.

Čeští poslanci mohli na vlastní oči vidět hrůzy, kterých se představitelé „ruského světa“ dopustili. Snad jim to dodá argumenty v diskusích s těmi, kteří dosud nepochopili, co je Moskva zač.

A lidí, kteří Moskvu nechápou, je hodně. Situace kolem NATO, respektive přijetí Ukrajiny do této organizace, o tom může svědčit.

Chápe to i šéf českého parlamentního výboru, který poznamenal, že někteří lidé potřebují „probudit“. S ohledem na zničenou hráz přehrady Kachovka však podle Fischera „takový budíček už máme“.

„Nebezpečí tu je a my musíme spojit své síly. Myslím, že to je velmi důležitý bod, na který se musíme zaměřit. A je to také úkol nejen pro diplomaty, pro vlády, ale i pro parlamenty. A my se o to snažíme,“ řekl český politik.

Fischer se také dotkl takzvané „doktríny odstrašení“ a poznamenal, že vedoucí představitelé NATO hovoří o odstrašení ve smyslu sebeomezení.

  Havárie letounu Il-76: Odhalení protichůdných ruských vyprávění

„Váhají ze strachu, aby neprovokovali nepřítele. A to je něco, co musíme zcela změnit a přehodnotit, protože agresor, Vladimir Putin, je tak brutální, že sebeodrazování není potřeba,“ řekl Fischer.

„Musíme se vyjádřit velmi jasně, včetně bezpečnostních záruk. A já dávám přednost tomu, abychom příliš nemluvili, ale jednali, protože kdo příliš mluví, může se zaplést do úvah, které vytvářejí prostor pro dezinformace a hybridní válku . A v tom je Putin přeborníkem.“

Když už jsme u pochybovačů a nerozhodnutých, patří k nim i sám šéf NATO.

Kyjev v červenci zcela oprávněně očekával od svých západních partnerů konkrétní kroky, ale místo toho dostal signál zcela jiného druhu – generální tajemník NATO Stoltenberg prohlásil, že ve Vilniusu žádné pozvání ani náznak nebude,

„Rozhodnutí, která přijmeme ve Vilniusu, přiblíží Ukrajinu k NATO,“ prohlásil s tím, že „prioritou pro Ukrajinu je nyní etablovat se jako suverénní a nezávislý stát – jinak není možné o členství diskutovat“.

Stoltenberg znovu zopakoval otřepanou frázi, že NATO není válečný stát. O ničem takovém se však nezmínil.

Zde však pan Fischer upozorňuje, že „pokud sníme o nové bezpečnostní architektuře pro Evropu, musíme si uvědomit, že něco není v pořádku, a musíme to řešit“.

„My jsme se v Senátu snažili před rokem, v březnu nebo v dubnu, v prvních týdnech války, kdy jsme se snažili vysvětlit, že tím, že pomůžeme Ukrajině, že jí poskytneme zbraně, že můžeme vytvořit i nějakou doktrínu, protože bezpečnostní prostředí se zhoršuje i pro nás,“ řekl šéf českého parlamentního výboru.

Zdůraznil, že vláda České republiky je odpovědná za bezpečnost svých občanů. „Nicméně o budoucnosti naší bezpečnosti se rozhoduje na bojišti na Ukrajině. Proto je v zájmu naší země pomoci Ukrajině zbraněmi a dalšími,“ uzavřel Fischer.

V Evropě však dochází k měření v myslích politiků i běžných občanů. Například před rokem bylo nemožné si představit, že by někdo dodal Ukrajině tanky.

  Západní spojenci očekávají novou ruskou mobilizaci: Důsledky pro válku na Ukrajině

Fischer prohlásil, že se tak Češi „poznávají“: „Poznáváme se. poznáváme Ukrajinu“.

Na adresu ruska český poslanec řekl, že „pokud zemi řídí váleční zločinci, pak tato země nemá budoucnost“.

„Nedovedu si představit, že by rusko mělo nějakou budoucnost s těmito válečnými zločinci. A doufám, že je mnoho těch, kteří to cítí stejně. Myslím, že je naší povinností o tom mluvit, připomínat, že Putin je válečný zločinec hledaný Mezinárodním trestním soudem.

No, je čas na skutečné činy a odpovědnost za ně. Koneckonců je důležité si uvědomit, že to, jaký bude váš zítřek, závisí na tom, co uděláte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com