Ministerstvo obrany převede z loňského rozpočtu do letošního 1,1 miliardy korun

Ministerstvo obrany převede do letoška 1,1 miliardy korun, které nevyčerpalo z rozpočtu na rok 2023. Loňský rozpočet činil 111,8 miliardy korun. Zároveň úřad vyčlenilo z rozpočtu na rok 2023 částku 7,77 miliardy korun na financování strategických projektů v dalších letech, což umožnil nově schválený zákon o financování obrany. Ministerstvo to dnes sdělilo v tiskové zprávě. Za nevyčerpané peníze v minulých letech čelilo kritice. V roce 2022 nespotřebovalo z nižšího rozpočtu 1,9 miliardy korun.

Ministerstvo mělo v návaznosti na přijetí zákona o financování obrany v roce 2023 poprvé možnost vyčlenit část z rozpočtu na budoucí financování strategických projektů schvalovaných vládou. „Každoročně tak bude v rámci uzavření roku vznikat suma prostředků, které jsou připraveny na postupné financování smluv strategických projektů Armády České republiky,“ uvedl úřad.

Z nespotřebovaných peněz připadá největší částka na investiční výdaje, do roku 2024 bude převedeno 500 milionů korun, hlavním důvodem jsou podle ministerstva úspory na investičních projektech a zdroje na dofinancování uzavřených smluv v roce 2024. Dalších 320 milionů korun zbylo v mandatorních výdajích, použijí se k zajištění udržení náboru personálu v letošním roce.

Ve výzkumu, vývoji a inovacích úřad nevyužil 130 milionů korun, dalších 110 milionů bude podle ministerstva převedeno do roku 2024 z běžných výdajů. „Prostředky budou použity k dofinancování stávajících závazků, které budou proplaceny v prvních měsících roku 2024, popřípadě k zajištění financování nově vzniklých potřeb, které nebyly v době sestavení rozpočtu známy, například na financování účasti ČR v tzv. Evropském mírovém fondu,“ uvedlo ministerstvo.

Za nevyčerpání peněz bylo ministerstvo v uplynulých letech opakovaně terčem kritiky. V posledních letech se ale vedení úřadu podařilo tyto částky snížit, zároveň obraně významně stoupla výše rozpočtu. Poměr mezi rozpočtem a nevyčerpanými prostředky je tak výrazně příznivější.

Předloni se ministerstvu nepodařilo utratit 1,9 miliardy korun z 92,7 miliardy, o rok dříve 2,6 miliardy korun z 87,5 miliardy, v roce 2020 to bylo 1,8 miliardy korun ze 76,1 miliardy, v roce 2019 zhruba 2,8 miliardy korun ze 71,1 miliardy a v roce 2018 to bylo 3,5 miliardy korun ze 63,3 miliardy. V letech 2016 a 2017 nevyčerpaná částka překročila čtyři miliardy korun při rozpočtu 49,7 miliardy, respektive 57,3 miliardy korun.

  Kraje žádají vládu, aby využila všechna ubytovací zařízení pro uprchlíky

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com