Německá ministryně obrany Lambrechtová se chystá rezignovat, píše tisk

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD), která v poslední době čelila stále větší kritice, se podle serveru deníku Bild chystá rezignovat. Ministerstvo obrany na otázku agentury Reuters uvedlo, že zpráva Bildu je „fámou“, kterou nebude komentovat. Podle deníku Süddeutsche Zeitung (SZ) Lambrechtová podá rezignaci příští týden.

Rozhodnutí o rezignaci podle zdrojů, na něž se Bild odvolává, přijala sedmapadesátiletá politička sama a nebylo reakcí na tlak kancléře Olafa Scholze (SPD), který za ní – alespoň navenek – nadále stojí. Podle listu už se jedná i o nástupkyni Lambrechtové. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o její stranické kolegyni Evě Höglové, která se problematice armády dlouhodobě věnuje.

O úmyslu ministryně rezignovat informovala po Bildu na základě svých zdrojů i některá další německá média – stanice NTV a deník Süddeutsche Zeitung. Podle SZ Lambrechtová o svém úmyslu již mluvila s kancléřem Scholzem a oznámí rezignaci příští týden. Deník připomíná, že se by se tak jednalo o druhý odchod ze Scholzova kabinetu, který vládne od roku 2021, po rezignaci ministryně pro rodinu Anne Spiegelové (Zelení) v dubnu loňského roku. Spiegelová čelila kritice, že odjela na dovolenou krátce po předloňských ničivých povodních v Severním Porýní-Vestfálsku, při kterých zemřelo nejméně 170 lidí.

Opozice opakovaně kritizovala podle ní velmi slabý výkon Lambrechtové ve funkci a po Novém roce ji opakovaně vyzývala k rezignaci. Poslední kapkou pro ni bylo novoročním video, na němž na pozadí oslav v Berlíně ministryně sotva srozumitelně mluví o tom, jak zajímavé lidi díky válce na Ukrajině potkala.

Politička v instagramovém videu v noci na Nový rok stojí na jedné z berlínských ulic, zatímco v pozadí hlasitě vybuchují dělbuchy a ohňostroje. „Uprostřed Evropy zuří válka,“ prohlásí Lambrechtová, zatímco se podle německých médií řada sledujících podivuje, jestli v tu chvíli sama není v Kyjevě. Politička oděná v modrém kabátu, které vítr neustále čechrá vlasy, pak na větu o konfliktu vyvolaném Ruskem naváže takto: „A pro mě s tím byla spojena řada mimořádných dojmů a mnoho, mnoho setkání se zajímavými a skvělými lidmi. Za to říkám srdečné díky.“

  Rusko na Ukrajinu v noci zaútočilo 22 drony a sedmi raketami

Podle kritiků, mezi nimiž byli i politici z vládního tábora, bylo video trapné, poškodilo Německo a jasně ukázalo, že Lambrechtová na svou funkci nestačí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com