Ukrajina v Istanbulu navrhla cestu k neutralitě, Rusko částečně omezí boje

Rusko výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, oznámilo dnes po ukončení mírových rozhovorů mezi delegacemi Kyjeva a Moskvy v Istanbulu ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana při rozhovorech navrhla ukrajinskou neutralitu, která by se opírala o systém bezpečnostních záruk, uvedl podle agentury Reuters jeden z ukrajinských vyjednavačů. Podle Turecka se jedná o dosud nejvýznamnější posun v jednání mezi oběma zeměmi, rozhovory ale ve středu pokračovat nebudou, upozornila turecká diplomacie.

Šéf ruské delegace Vladimir Medinskij označil jednání za konstruktivní a řekl, že návrhy Kyjeva nyní prostuduje ruský prezident Vladimir Putin. Medinskij ovšem zároveň podle agentury TASS upozornil, že Ukrajina a Rusko před sebou mají ještě „dlouhou cestu“, než bude připravena dohoda o podmínkách přijatelných pro obě strany. Posun při dnešním jednání byl podle ukrajinské delegace dostatečný k tomu, aby se Putin setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle ruské delegace je ale setkání na nejvyšší úrovni možné pouze v případě, že ministerstva zahraničí obou zemí mírovou dohodu schválí.

„V zájmu zvýšení vzájemné důvěry a vytvoření nezbytných podmínek pro další jednání a dosažení konečného cíle, kterým je odsouhlasení a podepsání (dohody), bylo přijato rozhodnutí radikálně, výrazně snížit (ruskou) vojenskou aktivitu ve směru na Černihiv a Kyjev,“ řekl náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Medinskij později upozornil, že avizované snížení napětí ve dvou uvedených oblastech neznamená příměří. „Chápeme, že v Kyjevě jsou lidé, kteří musejí přijímat rozhodnutí, a proto nechceme město vystavovat dalšímu nebezpečí,“ vysvětlil podle agentury TASS rozhodnutí ruské strany. Podrobnější informace k tomu, co bude uvolnění napětí konkrétně znamenat, má podle ruských zástupců v nejbližší době poskytnout generální štáb ruské armády.

Agentura Reuters připomíná, že jednání se v Istanbulu uskutečnilo v době, kdy ruskou invazi na většině míst zastavil silný odpor Ukrajinců.

  Írán: Zprávy o chystané dodávce íránských střel Rusku jsou nepodložené

Ukrajinská delegace přišla se systémem bezpečnostních záruk, který by v případě fungování vedl k neutrálnímu statusu Ukrajiny. „Své území neposkytneme cizím vojenským základnám, stejně jako na svém území nerozmístíme vojenské kontingenty, a nebudeme vstupovat do vojensko-politických aliancí,“ popsal tuto neutralitu ukrajinský vyjednavač Oleksandr Čalyj.

Návrhy Kyjeva rovněž zahrnují patnáctileté konzultační období o statusu Ruskem anektovaného Krymu a mohly by vstoupit v platnost pouze v případě úplného příměří, řekli vyjednavači novinářům v Istanbulu. Jakoukoli dohodu také musí schválit Ukrajinci v referendu.

V ukrajinském návrhu se hovoří i o tom, že Rusko nebude proti ukrajinskému členství v Evropské unii, uvedl ruský zástupce Medinskij.

Jedná se o dosud nejpodrobnější a nejkonkrétnější návrhy, které Ukrajina ohledně dohody s Ruskem zveřejnila, píše Reuters. Garanty navrhovaného bezpečnostního systému by se mohly stát Polsko, Izrael, Turecko a Kanada, uvedla ukrajinská delegace.

Dnešní jednání týmů Ukrajiny a Ruska v istanbulském paláci Dolmabahçe na evropském břehu Bosporu trvala zhruba čtyři hodiny. Šlo o první osobní setkání obou delegací od 7. března, od té doby delegace jednaly prostřednictvím videokonferencí.

Obě strany dosáhly dosud „nejvýznamnějšího pokroku“, uvedl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavosuglu. Vyjednávání ve středu však pokračovat nebudou, následovat by měla až schůzka ministrů zahraničí Ruska a Ukrajiny. Na pořadu je podle šéfa turecké diplomacie i setkání Putina a Zelenského, časově ale takové rokování neupřesnil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com