Mezinárodní soud v Haagu vydal zatykač na dva přední ruské velitele

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na dva ruské velitele, generálporučíka Sergeje Kobylaše a admirála Viktora Sokolova, kvůli podezření, že se na Ukrajině dopustili válečných zločinů. ICC to uvedl v prohlášení. Oba velitelé – ruského dálkového letectva, tedy strategických bombardérů, a Černomořské flotily – jsou podle soudu důvodně podezřelí, že veleli útokům na ukrajinskou civilní energetickou infrastrukturu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatykače mezinárodního soudu uvítal.

„Každý ruský velitel, který nařídí útoky proti ukrajinským civilistům a kritické infrastruktuře, musí vědět, že spravedlnosti bude učiněno zadost. Každý pachatel takových zločinů musí vědět, že bude pohnán ke spravedlnosti,“ napsal Zelenskyj na sociální síti.

ICC uvedl, že „existují rozumné důvody domnívat se, že oba podezřelí nesou odpovědnost za raketové útoky, provedené silami pod jejich velením, proti ukrajinské elektrické infrastruktuře nejméně od 10. října 2022 do nejméně 9. března 2023“.

Soud dodal, že náhodná újma způsobená civilistům a škody způsobené útoky byly jednoznačně neúměrné jakékoli očekávané vojenské výhodě. „Všechny války mají pravidla, a ty platí pro všechny bez výjimky,“ uvedl prokurátor soudu, britský právník Karim Khan a opět upozornil na odpovědnost lidí, kteří vydávají rozkazy k operacím s dopadem na nevinné civilisty.

Po zimní kampani s pomocí vzdušných úderů na ukrajinskou infrastrukturu zahájila vyšetřování možných válečných zločinů také ukrajinská prokuratura. Rusko, které vede agresivní válku vůči sousední zemi už déle než dva roky, přes množící se důkazy popírá, že by úmyslně cílilo na civilní infrastrukturu na Ukrajině a tvrdí, že všechny jeho útoky mají za cíl snížit bojeschopnost Kyjeva.

Ruská vojska od října 2022 do dubna 2023 vypustila více než 1200 raket, střel a dronů proti energetickým objektům na Ukrajině, připomněl v souvislosti se zatykači ICC server Meduza s odvoláním na údaje ukrajinské energetické společnosti Ukrenerho. V důsledku těchto útoků byla v polovině listopadu 2022 téměř polovina energetického systému vyřazena z provozu, čímž se Ukrajinci ocitli bez světla a tepla. K loňskému červnu kyjevští experti odhadovali celkovou škodu na energetickém systému na 8,8 miliardy dolarů (asi 205 miliard Kč), napsala Meduza.

  V Jeruzalémě protestují desítky tisíc lidí, Netanjahu reformu justice odloží

Připomněla také, že ukrajinská tajná služba SBU obvinila velitele dálkového letectva Kobylaše, že na příkaz ruského vedení zničit ukrajinská města nařídil rozsáhlé útoky za obytné domy, nemocnice a kritickou infrastrukturu. Ukrajinské speciální síly loni v září po útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu tvrdily, že admirál Sokolov zahynul v troskách budovy. Ale o několik dní později ruské ministerstvo obrany zveřejnilo snímky a záběry, ze kterých vyplývalo, že se Sokolov účastnil jednání vedení ministerstva.

Rusko by podle poslance Alexeje Žuravljova mělo odpovědět vydáním vlastních zatykačů na soudce ICC, podobně jako se stalo po loňském vydání zatykače ICC na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Jsem přesvědčen, že námořníci Černomořské flotily se dnes vysmějí tomu, že na jejich velení vydal zatykač Mezinárodní trestní soud. Naši vyšetřovatelé by měli stíhat ty idioty a náš soud by měl vydat zatykače na soudce mezinárodního soudu,“ řekl zákonodárce agentuře RIA Novosti.

ICC před rokem vydal zatykač i na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, a to v souvislosti s únosy dětí z okupovaných území Ukrajiny.

Ruské úřady poté zahájily trestní stíhání tří soudců ICC, které obvinily, že se chystají napadnout a protiprávně uvěznit představitele cizího státu, a také vyhlásily pátrání po prokurátorech ICC. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil zatykač na Putina za nepřijatelný. Moskva neuznává jurisdikci soudu a všechna rozhodnutí ICC pokládá za neplatná, připomněla RIA Novosti.

Zatykač ICC nicméně několikrát Putinovi zkomplikoval cestovní plány.

ICC nemá vlastní policii, uplatnění zatykačů tedy závisí na mezinárodní spolupráci, poznamenala agentura AFP a dodala, že členskými státy soudu je 123 zemí, mezi nimiž není ani Rusko, ani Ukrajina, i když ta akceptovala kompetence soudu na ukrajinském území a spolupracuje s prokurátorem ICC. Khan navštívil Ukrajinu před rokem, aby vyšetřoval ruské útoky na elektrárny a další objekty infrastruktury, při kterých zahynuly stovky civilistů a miliony lidí přišly o dodávku elektřiny a vody, podotkla agentura Reuters.

  Čína se stala největším příjemcem přímých zahraničních investic

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com