Pokud by Rusko použilo jaderné zbraně, změnilo by to zásadně charakter konfliktu, řekl Stoltenberg

zpravy.aktualne.cz

Pokud by Rusko v konfliktu na Ukrajině použilo jaderné zbraně, mělo by to pro něj závažné následky, řekl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po dvoudenní schůzce ministrů obrany Aliance. „Nebudeme říkat, jak přesně bychom zareagovali, ale samozřejmě by to zásadně změnilo charakter konfliktu.“ Moment, kdy by jaderné zbraně využilo NATO, je extrémně vzdálený, dodal.

Ukrajina zatlačuje ruské síly na jihu a na východě, řekl Stoltenberg. NATO ji podporuje dalšími zbraněmi, chystá zejména dodávky raketových systémů. Poskytuje i zimní oblečení. „Máme také zbraně, které mohou zneškodnit drony, které používají ruské jednotky,“ řekl šéf NATO.

Použití jaderných zbraní Ruskem by mělo fundamentální následky a změnilo by situaci, uvedl. Rusko podle něho ví, že jadernou válku nelze vyhrát. Stoltenberg řekl, že NATO není součástí válečného konfliktu na Ukrajině, ale Ukrajinu podporuje. „Ruská jaderná rétorika je nebezpečná a bezohledná,“ dodal.

Aliance se rozhodla zvýšit vojenské zásoby ve svých východních zemích a také posílit své výrobní kapacity. Zjednoduší i zadávání vojenských zakázek a bude organizovat společné nákupy. Ministři se zabývali také způsoby, jak posílit kritickou infrastrukturu, včetně té podmořské.

Černochová jedná v USA o nákupu stíhaček F-35

Ministryně obrany Jana Černochová ve Washingtonu České televizi potvrdila, že začala jednání o nákupu nadzvukových letadel F-35. Americké letouny by měly v armádě nahradit švédské gripeny.

„Existuje v podstatě pouze jedna vzdušná platforma páté generace, která je exportní, a to je letoun F-35, a není náhodou, že velká většina evropských zemí tento systém pořizuje, či o něm vážně přemýšlí. Celkové množství objednaných dodávek do Evropy je okolo pěti set kusů,“ komentoval zprávu Jakub Landovský, stálý představitel ČR při NATO.

České ministerstvo obrany minulý týden zaslalo Spojeným státům nezávaznou žádost o nabídku 24 strojů.

  Stoltenberg varoval Čínu před dodávkami zbraní do Ruska

Spojené státy by bránily celé území Severoatlantické aliance

Spojené státy jsou stále pevně připraveny bránit celé území Severoatlantické aliance. Prohlásil to ve čtvrtek americký ministr obrany Lloyd Austin před jednáním jaderné plánovací skupiny NATO. Ministři na ní probrali aktuální stav připravenosti nukleárního arzenálu v době, kdy Rusko hrozí nasazením jaderných zbraní na Ukrajině. Aliance potvrdila, že příští týden uspořádá pravidelné cvičení vzdušných sil schopných nést jaderné zbraně.

Stoltenberg zopakoval, že NATO monitoruje ruský jaderný arzenál a nezjistilo žádnou nebývalou aktivitu. Spojenci podle něj nehodlají kvůli ruským hrozbám zrušit či odložit zmíněné každoroční cvičení, do něhož se letos mají během týdne zapojit letouny armád čtrnácti zemí třicetičlenné vojenské organizace. Zrušení manévrů by „vyslalo špatný signál“ Moskvě, řekl Stoltenberg. Spojenecké cvičení se má uskutečnit na území vzdáleném více než tisíc kilometrů od ruských hranic.

Poté, co ruská armáda v minulých týdnech začala ustupovat ukrajinské protiofenzivě, přitvrdil prezident Vladimir Putin rétoriku a vyhlásil mobilizaci a nelegální anexi čtyř oblastí na východě Ukrajiny. Moskva podle něj odpoví na útoky na tyto regiony všemi prostředky.

Američtí představitelé poté dali opakovaně najevo, že Rusko musí počítat s tvrdými následky, pokud na Ukrajině použije jaderné zbraně. Jak konkrétně by Washington zareagoval, nespecifikovali.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com