Běloruská policie prohledává domovy ochránců práv a žurnalistů, odvezla i předsedu novinářského sdružení

tn.nova.cz

Běloruští policisté od úterního rána vykonávají domovní prohlídky u členů vedení nezávislého sdružení novinářů, ochránců lidských práv a žurnalistů v různých městech po celé zemi. Uvedl to nezávislý server Tut.by. Podle vyšetřovatelů je cílem prohlídek zjistit okolnosti financování protestů, které se od loňského léta snaží přimět autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka k odstoupení.

„Předsedu Běloruského sdružení novinářů Andreje Bastunce odvážejí policisté z hlavní správy ministerstva vnitra z Minsku, alespoň tak se představili. Bastunce si odvážejí, protože prohlídka má pokračovat v kanceláři sdružení. Policisté se chovají zdvořile a tvrdí, že není důvod se znepokojovat,“ uvedla Bastuncova manželka.

Odpověď na otázku, proč chtějí policisté prohledat kanceláře sdružení novinářů, nedostala. Všechny nutné dokumenty údajně ukážou, až bude čas. Bastuncova manželka dodala, že policisté vykonali prohlídku u ní doma a zabavili telefony jejího syna a jeho přítelkyně. Server dodal, že s dalšími dvěma členy vedení novinářského spolku se mu nepodařilo spojit. Do kanceláře sdružení mezitím podle reportéra Tut.by dorazili policisté s Bastuncem.

Domovní prohlídky policie vykonala i u nezávislých novinářů a aktivistů nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Policie prohledala domovy 25 žurnalistů a aktivistů, uvedla agentura Reuters, která razii označila za součást stupňujícího se úsilí potlačit masové protesty proti Lukašenkovi.

Jde o součást předběžného vyšetřování, řekli kriminalisté

Ty vypukly již loni v srpnu po prezidentských volbách, jejichž vítězem úřady opět vyhlásily Lukašenka vládnoucího zemi již od roku 1994. Podle opozice byly výsledky voleb zfalšovány, odmítla je uznat i Evropská unie. Při násilném potlačování protestů zadržely pořádkové síly více než 33 tisíc lidí. Západ uvalil na špičky režimu nové sankce, ale Lukašenko, podporovaný Ruskem, odmítl odstoupit.

Minulý týden Lukašenko prohlásil, že porazil „blitzkrieg“ (bleskovou válku) vedený cizinou a opozicí proti jeho režimu, připomněla agentura AFP. Vyšetřovatelé kriminální ústředny podle Tut.by označili domovní prohlídky za součást předběžného vyšetřování, jehož cílem je stanovit okolnosti financování protestních akcí. Prorežimní svaz novinářů ve vydaném prohlášení usoudil, že jde o odhalení „nezákonného financování“ a „zahraničních agentů“ v běloruských médiích.

  Postoj odborníků z MAAE k vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy nebyl jednotný

„Hledají zločince mezi lidmi, kteří pomáhají politickým vězňům a píší o boji Bělorusů za svobodu,“ okomentovala policejní razie opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská z litevského exilu. Doporučila policistům, aby pátrali po skutečných zločincích ve svých domech, v kancelářích ministerstva vnitra, u velitelů zásahových jednotek a dalších lidí zodpovědných za represe.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com