Izraelci popisují, jak ozbrojenci stříleli v obcích či na festivalu tance

Muži s automatickými zbraněmi v sobotu bez rozmyslu útočili na obytné domy, ale i na návštěvníky tanečního festivalu, když palestinské radikální hnutí Hamás proniklo na izraelské území z Pásma Gazy. Vypovídají o tom svědectví Izraelců publikovaná v médiích den po útoku, který šokoval Izrael a celý svět. Jedna žena vylíčila, že všude kolem ní umírali lidé.

„Byli všude kolem a měli automatické zbraně,“ řekla o útočnících zpravodajské společnosti BBC Gili Yoskovichová, která se s dalšími stovkami lidí účastnila tanečního festivalu na jihu Izraele, nedaleko hranic Pásma Gazy. Když se na místě v sobotu ráno začalo střílet, ukryla se na louce pod stromem.

„Viděla jsem, jak všude kolem umírají lidé. Byla jsem velmi zticha. Nebrečela jsem, nedělala jsem nic,“ uvedla Yoskovichová. „Říkala jsem si: OK, teď umřu. Je to v pořádku, jenom dýchej, zavři oči,“ pokračovala.

Amir Tibon se před útočníky skrýval v protileteckém krytu ve svém domě, když palestinští bojovníci dorazili do vesnice Nachal Oz, kde žije. S manželkou a dvěma dcerami se tam vydal poté, co z Gazy začaly do Izraele létat rakety. Když ale uslyšel střelbu, bylo 35letému muži jasné, že se děje něco, na co ani obyvatelé pohraniční zóny nejsou zvyklí, řekl deníku The New York Times.

„Teroristé byli uvnitř kibucu, v našem sousedství a v jistém momentě před naším oknem,“ popisoval situaci po telefonu. V místní skupině na komunikační aplikaci WhatsApp prý lidé psali o tom, že ozbrojenci jsou v jejich domech a snaží se dostat do jejich úkrytů. „Slyšeli jsme je mluvit. Slyšeli jsme je běžet. Slyšeli jsme, jak střílí na náš dům, do našich oken,“ řekl Tibon o útočnících.

Jemu i Yoskovichové po několika hodinách přišla na pomoc izraelská armáda. Tibon uvedl, že společně s vojáky jej dorazil vysvobodit i jeho otec, který vzal svou pistoli a přesvědčil izraelské komando, aby jej do Nachal Ozu vzalo. Asi hodinu poté, co se ve vesnici znovu ozvala střelba, někdo zabušil na Tibonův protiletecký kryt. „A slyšeli jsme, jak můj otec říká: ‚Jsem tady.'“ řekl.

  Rusko se chystá mobilizovat dalších až 500.000 mužů, obává se Ukrajina

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com