Německo má rekordně nově nakažených, na Slovensku přírůstek nákaz zpomalil

ct24.ceskatelevize.cz

V Německu za uplynulých 24 hodin přibylo rekordních 76.414 nových případů nákazy koronavirem a 357 úmrtí. Denní přírůstek nových případů na Slovensku ve čtvrtek po dvou dnech klesl pod hranici 10.000, znovu ubylo pacientů v nemocnicích.

Německo hlásí největší přírůstek nakažených od začátku pandemie

V Německu během uplynulých 24 hodin přibylo 76.414 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší přírůstek za jediný den od začátku pandemie, a 357 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro potírání infekcí. O den dříve to bylo 75.961 případů a 351 úmrtí. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes vyzval ke zrušení všech velkých akcí a obyvatele požádal, aby co nejvíce omezili kontakty.

„Situace je mimořádně vážná,“ řekl Spahn. „Když jsem před dvěma týdny říkal, že je pět minut po dvanácté, a před týdnem deset minut po dvanácté, tak dnes je půl jedné,“ řekl. O zhoršování situace vypovídá, že sedmidenní incidence nyní činí 438,2 nově nakažených na 100.000 obyvatel. O den dříve to bylo 419,7, před týdnem 340,7 a před měsícem 113.

V zemi, která má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 5,65 milionu lidí, z nichž 100.476 nákaze podlehlo. Ve skutečnosti je počet infikovaných nejspíše výrazně vyšší, protože mnoho případů se nepodaří rozpoznat.

Spahn prohlásil, že německé letectvo připravuje transport zhruba stovky pacientů z přetížených jednotek intenzivní péče (JIP) do méně obsazených nemocnic. „Tak rozsáhlý transport dosud za pandemie nebyl nutný,“ řekl. „Můžeme to zopakovat ještě dvakrát, třikrát, ale lůžek na JIP nemáme neomezené množství,“ uvedl. Dodal, že pokud si někdo myslí, že dramatická situace se týká jen Saska nebo Bavorska, tak se plete, protože dění v těchto spolkových zemích je předzvěstí budoucího vývoje v dalších německých regionech.

  Ukrajinská armáda: Vojáci svádějí v Bachmutu neobyčejně krvavé boje

Na otázku novinářů, zda se i Německo chystá k podobné uzávěře, kterou na dva týdny vyhlásilo Slovensko, odpověděl Spahn, že je nutné šíření infekce co nejvíce zbrzdit. „Čím více šlápneme na brzdu, tím to bude lepší,“ řekl. O opatřeních by ale měly rozhodnout spolkové země se spolkovou vládou. „Takové jednání ale nesmí přijít s třítýdenním zpožděním,“ uvedl. Poslední schůzka se konala před týdnem, i když řada zemí žádala dřívější termín.

Za dobrou zprávu pak Spahn označil to, že zájem o očkování opět roste, i tak je ale plně vakcinováno 68,3 procenta populace, což odborníci považují za nedostatečné. „Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než nás to přesvědčí, že očkování je důležité?“ položil si otázku šéf RKI Lothar Wieler. „Očkování je dobrou ochranou před těžkým průběhem covidu,“ dodal.

Přírůstek nových případů koronaviru na Slovensku klesl pod 10.000, ubylo testů

Denní přírůstek nových případů nákazy koronavirem na Slovensku po dvou dnech klesl pod hranici 10.000, ve čtvrtek laboratoře v pětimilionové zemi při nižším počtu dokončených testů zjistily 9331 nově nakažených. Druhý den po sobě mírně ubylo pacientů s nemocí covid-19 v nemocnicích. Informovalo o tom dnes národní centrum zdravotnických informací.

Po výrazném zhoršení epidemické situace platí na Slovensku od čtvrtka nouzový stav a zákaz vycházení s několika výjimkami. Přetížené nemocnice ve čtvrtek hlásily 3162 pacientů s covidem-19, v úterý to bylo v nynější třetí vlně epidemie rekordních 3200 hospitalizovaných.

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský listu Denník N řekl, že podávání monoklonálních látek patrně pomáhá předcházet hospitalizacím. V zemi je podle něj dostalo 4800 lidí a jen zlomek z nich skončil v nemocnici.

Covidu-19 podlehlo na Slovensku za čtvrtek 70 lidí, denní přírůstky úmrtí v řádu desítek hlásí země nepřetržitě už měsíc. Úřad pro dohled nad zdravotní péčí uvedl, že z dosud potvrzených 429 úmrtí na covid-19 za říjen až bezmála 86 procent tvořili lidé, kteří nebyli očkováni proti covidu-19.

  Rusko plánuje novou vlnu agrese, řekl Zelenskyj, vyzval k dodávce tanků

Na Slovensku bylo dosud plně naočkováno proti covidu-19 zhruba 43 procent obyvatel, průměr za celou EU činí podle portálu ourworldindata.org 67 procent. Počet podaných prvních dávek vakcín v posledním období na Slovensku výrazněji stoupl.

Slovensko ve čtvrtek prozatím na dva týdny zavedlo nové restrikce včetně výrazného omezení volného pobytu lidí. Odborníci i někteří politici očekávají, že platnost omezení bude prodloužena. Vláda schválila mírnější restrikce, než původně navrhovalo konzilium odborníků. Na rozdíl od návrhu například zůstaly otevřené základní i střední školy, byť od příštího týdne budou zavřené kromě jiných jazykové školy a centra volného času a ruší se kroužky. Žáci na školách znovu musejí nosit roušku. Podle statistik se koronavirus šíří i mezi dětmi, které proti covidu-19 nejsou očkovány.

V Rusku přibylo 34.690 nově nakažených a 1235 úmrtí spojených s covidem

V Rusku za posledních 24 hodin přibylo 34.690 nově nakažených koronavirem a 1235 úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19. Podle agentury Interfax o tom  informoval vládní krizový štáb.

Dnešní bilance nově nakažených je o necelých 1000 vyšší než ve čtvrtek, kdy jich Rusko evidovalo 33.796. Celkový trend z posledních dnů je nicméně mírně klesající. Denní počty obětí se již zhruba dva týdny drží nad hranicí 1200.

V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 9,5 milionu lidí, z nichž podle vládního štábu 270.292 nákaze podlehlo. Ruský statistický úřad uvádí mnohem vyšší počty obětí. Tento rozpor vláda vysvětluje tím, že statistici do svých čísel zahrnují i mrtvé, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com