Čtvrteční protest zemědělců v Praze začne v 06:00, budou jezdit kolem Letné

Zemědělci dorazí na čtvrteční protest do Prahy kolem 06:00. S traktory a další zemědělskou technikou budou jezdit kolem Letenských sadů, kolem poledne se přesunou před úřad vlády, uvedla dnes pražská policie na webu. Demonstrace před Strakovou akademií bude podle pořadatelů trvat zhruba hodinu a půl, poté protest skončí. Policisté odhadují, že do hlavního města mohou přijet stovky kusů zemědělské techniky a mohou komplikovat ranní a dopolední dopravu v centru hlavního města.

Zemědělci chtějí přijet s technikou do Prahy ve směru od Vestce, Kněževsi, Jesenice, Nové Vsi II a Letňan. Podle propozic organizátorů, které má ČTK k dispozici, se účastníci po 05:00 shromáždí na šesti místech na okraji hlavního města, odkud o hodinu později vyjedou do centra.

Ráno a dopoledne mají protestující v plánu jezdit okolo Letenských sadů po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova ulice, ulice Milady Horákové, Veletržní ulice, ulice Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k úřadu vlády. Po 11:00 se protest přesune k úřadu vlády.

Po dobu demonstrace plánují zemědělci zaparkovat techniku na nábřeží Edvarda Beneše od Čechova mostu po úřad vlády a případně i na Letenské pláni. Demonstrace před Strakovou akademií začne v poledne a bude trvat zhruba hodinu a půl. Po jejím skončení organizátoři předpokládají postupný odjezd techniky i demonstrantů.

Na protestní jízdu budou podle policejního mluvčího Jana Daňka dohlížet desítky policistů převážně z dopravní služby, kteří budou řídit dopravu, aby byla co nejplynulejší. „V pohotovosti budou i kolegové z antikonfliktního týmu a pořádkové policie,“ dodal mluvčí. Motoristé by měli ve čtvrtek ráno a dopoledne počítat s komplikacemi v dopravě na ohlášené trase a přizpůsobit tomu své plány.

Protestní akci svolali na čtvrtek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu. Protestní jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Farmáři však v pondělí řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. Výborný (KDU-ČSL) deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Část zemědělců už 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od protestu distancovaly.

Hlavní zemědělské organizace se podílely na protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Do čtvrteční jízdy Prahou se ze středních Čech zapojí minimálně 250 traktorů

Do čtvrteční protestní jízdy zemědělců Prahou se ze středních Čech zapojí minimálně 250 traktorů. Někteří protestující z regionu se do metropole dopraví individuálně, jiní zřejmě pojedou společně. Jednotlivé okresy o tom budou ještě jednat, řekla dnes ČTK ředitelka středočeské agrární komory Petra Novotná. Podle ní se nepočítá s protestními jízdami po regionu jako 22. února, farmáři by měli zamířit rovnou do Prahy. Ze Zlínského a Jihomoravského kraje přijede do Prahy asi šest stovek zemědělců. Několik stovek zemědělců dorazí z Olomouckého kraje, z Vysočiny se zúčastní 50 strojů a několik set lidí. Z Pardubického kraje přijede kolem pěti desítek traktorů. Z Ústeckého kraje se připojí spíš jednotlivci.

  Přihlášky na SŠ se podle návrhu budou nově podávat do 20.2., nyní lze do 1.3.

„Okolo 7:00 by se to mělo všechno sjet v Praze a bude se dělat okružní cesta nahoře na Letné,“ uvedla Novotná. U úřadu vlády bude podle ní zaparkovaný větší traktor s valníkem, který při mítinku poslouží jako pódium.

Ze Zlínského a Jihomoravského kraje pojede do Prahy na protest asi 600 zemědělců

Přibližně 300 zemědělců ze Zlínského kraje zamíří do Prahy na čtvrteční protest. Do hlavního města pojedou ze všech čtyř okresů, tedy Kroměřížska, Uherskohradišťska, Vsetínska a Zlínska. Přímo ve Zlínském kraji zemědělci na 7. března protestní akce nechystají, řekla dnes ČTK ředitelka Agrární komory Zlín a Okresní agrární komory Kroměříž Jana Brázdilová. Velmi podobně na tom jsou zemědělci z jižní Moravy, kterých se vydá do Prahy ze všech okresů zhruba 200 až 300 autobusy a auty, řekla ČTK ředitelka Okresní agrární komory pro Brno-město a Brno-venkov Martina Boková.

„V kraji nic nechystáme, všechno bude v Praze,“ uvedly Brázdilová i Boková. Z každého okresu Zlínského kraje podle Brázdilové na protest zamíří desítky zemědělců. „Každý si jede po vlastní linii. Berou auta z podniků, někteří možná pojedou vlakem,“ řekla Brázdilová.

V pondělí představitelé zemědělských organizací rozhodli o čtvrteční protestní jízdě Prahou, slíbenou pomoc od vlády považují za nedostatečnou. Agrární komora uvedla, že se uskuteční protesty i v dalších regionech. Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy bude mít demonstrace dvě části. „První část bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží,“ řekl v pondělí Pýcha. Druhá část bude protest zemědělců, pravděpodobně před úřadem vlády, doplnil.

Zemědělcům ve Zlínském kraji podle Brázdilové vadí především nízké ceny zemědělských komodit nebo pravidlo, že musejí část půdy, kterou obdělávají, nechat ladem. „To je zásadní,“ řekla Brázdilová. Zemědělci z regionu dále kritizují například přebujelou byrokracii.

Na demonstraci do Prahy pojede z Libereckého kraje více než sto farmářů

Na demonstraci do Prahy vyrazí ve čtvrtek více než sto farmářů z Libereckého kraje, ale kvůli náročné trase zřejmě bez velké zemědělské techniky. ČTK to dnes řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Farmáři nejsou spokojeni s pomocí vlády, kterou vyjednal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), Agrární komora ČR a Zemědělský svaz proto svolali další demonstrace.

Liberecký kraj je po Karlovarském nejmenším v zemi, navíc není zemědělskou oblastí. Přesto se tam už v únoru uskutečnily tři protestní jízdy zemědělců, kdy desítky traktorů komplikovaly dopravu v České Lípě, v Liberci a naposledy u česko-polské hranice u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Farmáři žádají, aby vláda víc podporovala české zemědělství.

Mnozí farmáři nemají podle Erlebacha kvůli levnému dovozu šanci prodat úrodu a pokud odbyt najdou, je to se ztrátou. „Ve světě lidé hladoví a my budeme pálit pšenici,“ povzdechl si. Náklady farmářů kvůli zdražení vstupů výrazně vzrostly, zdražily energie, pohonné hmoty, dvakrát až třikrát víc platí zemědělci za hnojiva. „Pokud se nic nezmění, čeká se, že letos bude zisk dál klesat, to je důvod, proč už dnes někteří zemědělci končí a farmy prodávají,“ řekl Erlebach. Jiní zvažují, že na jaře nezasejí.

Současnou situaci podle Erlebacha nezpůsobili zemědělci, ale politici. „Umíme očipovat psa a neumíme očipovat náklad obilí, aby se dostal tam, kam má?“ zdůraznil Erlebach. Narážel tím na tuny ukrajinského obilí a dalších plodin, které měly podle původních dohod přes evropské území jen projíždět na jiné trhy, velká část ale skončila v Evropě. Levný dovoz srazil ceny na úroveň, za jakou se obilí prodávalo v 90. letech, náklady přitom byly tehdy úplně jiné než dnes.

  Soudce: Žalobci se v kauze Čapí hnízdo odklonili od podstaty případu

Na protestní akci do Prahy přijedou stovky zemědělců z Olomouckého kraje

Několik stovek zemědělců z Olomouckého kraje se chystá na čtvrteční protest v Praze, který organizují zemědělské organizace. Zemědělci do Prahy vyrazí bez techniky, v Olomouckém kraji protestní akci neplánují. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Agrární komory Olomouckého kraje Ivo Kasal. Zemědělci z různých koutů Česka budou ve čtvrtek v Praze demonstrovat před úřadem vlády zhruba od poledne do 13:30. Farmáři se zemědělskou technikou se účastní okružní jízdy po Praze.

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají o podporu zaměstnanosti na venkově, dále nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

„Do Prahy se chystáme, dnes dopoledne jsem na toto téma měli poradu. Předpokládám, že účast za náš kraj bude ve stovkách lidí. Bude se jednat pouze o osobní účast bez techniky,“ uvedl Kasal. Zemědělci podle něj pojedou do Prahy vlastními automobily nebo vlaky. „Z Jesenicka pojedeme autobusem a vezmeme i některé kolegy z oblasti Šumperska,“ podotkl Kasal.

Zemědělci v Pardubickém kraji vyšlou do Prahy 50 traktorů

Zemědělci z Pardubického kraje ve čtvrtek samostatný protest v regionu pořádat nebudou, připojí se k pražské demonstraci, kam vyšlou kolem pěti desítek traktorů. ČTK to řekla ředitelka krajské agrární komory Vanda Rektorisová. Protestní jízda zemědělců Prahou je oznámená na čtvrtek 7. března.

„Rádi bychom, aby se kolem 50 kusů techniky z Pardubického kraje přemístilo do Prahy. Hlavně to budou traktory. Shromáždí se na Letné, pak budou dělat okružní jízdu,“ řekla Rektorisová.

Zemědělci, kteří nepovezou techniku, budou demonstrovat před úřadem vlády zhruba od poledne do půl druhé. „Pak bychom se měli rozjet všichni domů. Nezůstane asi jen u této demonstrace, bude se asi demonstrovat ještě ve vícero vlnách,“ řekla Rektorisová.

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

Dále chtějí, aby vláda hájila zájmy zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou a co nejvíce navýšila mimořádnou pomoc zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Zemědělci v kraji sice vítají, co už ministr zemědělství slíbil, ale nepokrývá to většinu požadavků. „Například slíbené peníze jsou až na rok 2025, ale cash flow u firem je nyní tak špatné, že už jim to nemusí pomoci,“ řekla Rektorisová.

Na čtvrteční protestní jízdu farmářů v Praze pojede z Plzeňského kraje 45 strojů

Do čtvrteční protestní jízdy zemědělců v Praze se z Plzeňského kraje zapojí zhruba 40 až 45 traktorů. Osobními vozy, autobusy a vlakem pojede na demonstraci na Malou Stranu určitě dalších 200 až 250 lidí. ČTK to dnes řekl předseda krajské Agrární komory Jaroslav Šíma. Přímo v kraji se ve čtvrtek protestovat nebude.

„Několik traktorů pojede z Klatov, hodně je jich z Kralovic (sever Plzeňska) a z Oseka (na Rokycansku). Odtud pojedeme téměř 80 kilometrů na seřadiště na Kněževsi u Prahy poblíž letiště, kde máme být brzy ráno,“ uvedl Šíma. Přesný čas odjezdu zatím stanovený nebyl, ale bude muset být mezi 03:00 a 03:30. Stroje, které ponesou české vlajky a protestní transparenty, nemohou jet po dálnici, ale pojedou zřejmě zejména po silnici II/605 a u Berouna odbočí na Kněževes. Odtud vyjedou v 06:00 na Prahu, aby mohly o tři hodiny později kroužit po pražské Letenské pláni a na nábřeží. Od 12:00 má podle Šímy následovat protest u Úřadu vlády a na Malostranském náměstí. Tam budou směřovat zemědělci, kteří přijedou auty, vlakem a autobusy.

  Všechny požadavky Evropské komise dodržíme, reaguje Schillerová na hrozbu pozastavení dotací

„Podpora je silná, i když někdo říká, že je to do Prahy na traktory daleko. Vzdálenější kraje od Prahy mají počty strojů o něco menší, samozřejmě nejvíce jich pojede ze středních Čech,“ řekl Šíma. Tam byla aktivita protestujících farmářů nejvyšší, některé stroje už se musely odmítat, protože podle domluvy by mělo jet do centra Prahy 500 až 600 kusů techniky. Ze vzdálenějších krajů přijede naopak na demonstraci více lidí.

Protestu v Praze se z Vysočiny zúčastní 50 strojů a několik set lidí

Do čtvrteční protestní jízdy zemědělců v Praze se z Vysočiny zapojí okolo 50 kusů techniky. Na chystanou demonstraci tam z každého z pěti okresů pojede nejméně 100 lidí. Po dnešním jednání zástupců krajské agrární komory a Zemědělského svazu v kraji to ČTK řekla Eva Kincová, ředitelka žďárské agrární komory. Jak uvedla, přímo v kraji by se podle dosavadních dohod ve čtvrtek protestovat nemělo.

Žďárská komora teď na Vysočině funguje i v pozici krajské agrární komory. Zemědělci v kraji podle Kincové podporují požadavky velkých zemědělských organizací, které rozhodly o čtvrtečním protestu v pondělí. Uvedla, že důvodem podpory je špatná ekonomická situace zemědělců způsobená špatnou vládní politikou.

Zemědělské stroje pojedou ve čtvrtek do Prahy z okresů Havlíčkův Brod a Pelhřimov, odkud je to z Vysočiny nejblíž. Přidá se i Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové na Havlíčkobrodsku.

„Zúčastníme se určitě. Jak traktory, tak, myslím si, že bude dost lidí od nás i před úřadem vlády,“ řekl předseda představenstva Aleš Málek. Vadí mu mimo jiné velká byrokratická zátěž v zemědělství, bezcelní dovozy plodin z Ukrajiny, za nerovné považuje nynější nastavení podmínek mezi malými a středními podniky. Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové hospodaří na 1500 hektarech zemědělské půdy a chová 1100 kusů skotu.

Z Ústeckého kraje se připojí k protestu spíš jednotlivci

Spíše jednotliví zemědělci z Ústeckého kraje se připojí ke čtvrteční protestní jízdě v Praze. Svolaly ji Agrární komora a Zemědělský svaz v reakci na podobu slíbené pomoci od vlády. Sedláci ji považují za nedostatečnou. Předseda okresní agrární komory Chomutov Jakub Bodnárik ČTK dnes řekl, že se chce sám připojit. Nejvíc mu vadí neřešený dovoz levnějších zemědělských plodin ze zahraničí.

„Jednáme s okresními komorami při Ústeckém kraji. Budeme se připojovat k těm protestům v Praze,“ uvedl Bodnárik a doplnil, že to znamená vypravení traktorů, které se k protestní jízdě připojí. „Dneska jsme dostali nějaké časové harmonogramy a nějaká místa, kde se máme scházet v okolí Prahy. To se potom pojede do centra, takže to budeme dneska distribuovat na členy a uvidíme, jak se nám rozhodnou,“ řekl zemědělec. Zúčastní se podle něj odhadem několik zemědělců. Řekl, že některé regiony jsou od Prahy vzdálenější, a proto nepočítá s účastí desítek či dokonce stovek sedláků. Desítky se jich účastnily protestu 22. února. Zemědělci z Ústeckého kraje tehdy s traktory částečně zablokovali hraniční přechod Hora. Sv. Šebestiána na Chomutovsku. Na místě se setkali s kolegy z Německa.

Bodnárik řekl, že je z reakce ministerstva zemědělství na poslední protest zklamaný. Uvedl, že zemědělci ukázali, že jsou jednotní v celé zemi. Domníval se, že si někdo ve vládě uvědomí, že je potřeba problémy řešit. „Vyšli nám vstříc možná v polovině nějakých požadavků a spíš to jsou legislativní záležitosti než nějaká pomoc s řešením té situace, která tady nastala hlavně díky těm dovozům komodit a pokřivení toho trhu s našimi komoditami,“ dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com