Německý prezident jmenoval novým ministrem obrany Borise Pistoriuse

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ráno jmenoval novým ministrem obrany Borise Pistoriuse, který tak nahradil odcházející Christinu Lambrechtovou. Pistorius nyní složí ministerskou přísahu před poslanci Spolkového sněmu.

„Přebíráte ministerstvo v nebezpečné a složité době,“ řekl Steinmeier Pistoriusovi před předáním jmenovacího dekretu. Poznamenal, že v době ruské invaze na Ukrajinu vyžaduje funkce ministra obrany chladnou hlavu a pevné nervy. Dodal, že ruská agrese otřásla systémem evropské bezpečnosti a že Německo stojí nadále pevně na straně Ukrajiny.

Současně s předáním jmenovacího dekretu Pistoriusovi vydal Steinmeier Lambrechtové dekret, kterým ji uvolnil z úřadu ministryně obrany. Prezident jí za odvedenou práci na ministerstvu a v předchozích politických funkcích poděkoval a řekl, že ministerstvo obrany vedla v náročné době.

Lambrechtová dala svou funkci k dispozici v pondělí. V písemném prohlášení k rezignaci uvedla, že tak činí kvůli tomu, že se na ni dlouhodobě zaměřila média. Podle opoziční konzervativní unie CDU/CSU Lambrechtová na funkci nestačila.

Po složení přísahy v parlamentu Pistorius oficiálně převezme své ministerstvo. Ještě dopoledne přijme první zahraniční návštěvu, kterou bude americký ministr obrany Lloyd Austin.

ČTK

  Kontrolní orgán Facebooku podpořil zablokování Trumpa, případ ale neuzavřel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com