Harrisová navštíví demilitarizovanou zónu mezi Jižní a Severní Koreou

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která je nyní na návštěvě Japonska kvůli pohřbu tamního expremiéra Šinzóa Abeho, navštíví ve čtvrtek demilitarizovanou zónu mezi Severní a Jižní Koreou. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na americké a jihokorejské činitele.

Návštěva se uskuteční jen pár dnů poté, co Severní Korea odpálila balistickou střelu krátkého doletu směrem k Japonskému moři. Podle agentury Reuters tak chce americká vláda demonstrovat alianci Spojených států a Jižní Koreje, jejímž cílem je bezpečnost v regionu.

„Téměř 70 let od korejského příměří návštěva zdůrazní sílu spojenectví Soulu a Washingtonu tváří v tvář hrozbám představovaným Severní Koreou,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického činitele.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt ukončilo pouze příměří, a nikoliv mírová smlouva. Země rozděluje demilitarizovaná zóna (DMZ), která je považovaná za nejsilněji ozbrojenou hranici na světě. Střeží ji vojáci, pasti a ploty z ostnatého drátu, v okolí pásma širokého čtyři kilometry a dlouhého 250 kilometrů jsou podle agentury AP také desítky tisíc min.

Cestu Harrisové do pásma potvrdil i jihokorejský premiér Han Duk-so. „Vaše návštěva do DMZ a Soulu bude velmi symbolickým projevem Vašeho silného závazku k bezpečnosti a míru na Korejském poloostrově,“ uvedl Han.

Demilitarizovanou zónu navštívilo i několik dalších amerických politiků, včetně prezidenta Joea Bidena, který tam byl podle Reuters ještě předtím, než usedl do nejvyššího úřadu. Jeho předchůdce americký prezident Donald Trump se v tomto pásmu setkal v roce 2019 se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v rámci své neúspěšné snahy dojednat likvidaci severokorejských jaderných zbraní výměnou za uvolnění či odvolání sankcí.

ČTK

  Spojenci USA vyjadřují jednotu při poskytování zbraní ukrajinským ozbrojeným silám

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com