Německý parlament mění protiinfekční zákon, protesty byly zakázány

Němečtí zákonodárci dnes rozhodnou o změně zákona o ochraně před infekčními chorobami. Před budovu Spolkového sněmu byly svolány demonstrace odpůrců nynějších karanténních opatření, všechny akce ale ministerstvo vnitra zakázalo. Úřady se obávaly vyhrocení situace a možných útoků proti poslancům i proti budově Reichstagu, kde sněm zasedá.

Jako první novelu posoudí Spolkový sněm, po něm tak učiní i druhá parlamentní komora, kterou je Spolková rada zastupující přímo jednotlivé spolkové země. Očekává se, že právní předpis ještě dnes podepíše prezident Frank-Walter Steinmeier.

Stávající zákon podle podporovatelů změn nepočítá s pandemií současného rozsahu, proto má nový odstavec podrobněji uvést karanténní opatření včetně nucené uzavírky obchodů či povinnosti dodržovat odstup, nosit roušky nebo omezit kontakty. Novela by tak měla zajistit lepší právní rámec současných omezení.

Kvůli novele svolalo před budovu Spolkového sněmu demonstrace několik organizací, sejít se podle původních plánů mělo několik tisíc lidí. Úřady se ale obávaly, že protestů by mohli zneužít radikálové k útokům na poslance i na budovu sněmu. Před Spolkovým sněmem a Spolkovou radou proto v úterý ministerstvo vnitra všechny protestní akce zakázalo.

Autor: ČTK

  Němci uvažují nad imunitními pasy pro uzdravené. Neplatila by pro ně omezení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com