Lidem v Česku z opatření proti covidu nejvíc komplikují život zavřené školy

Nejvíc ze všech opatření proti koronaviru komplikují lidem v Česku život zavřené školy. Potvrdil to exkluzivní průzkum agentury Median pro Český rozhlas. Jako omezení to vnímá 60 procent dotázaných.

Školy jsou v Česku zavřené už déle než měsíc a vyučuje se na dálku. Podle průzkumu to vadí především lidem ve středním věku. „Což si myslím, že je docela pochopitelné. 43 procent lidí ve věku 30-44 let uvedlo jako zásadní omezení, které jim vadí, uzavření škol. Stejně tak uzavření škol vadí i 46 procentům vysokoškoláků,“ řekl Českému rozhlasu ředitel agentury Median Přemysl Čech.Podle tří čtvrtin dotázaných by se tedy školy měly otevírat jako první. Většinou si to myslí lidé s vysokoškolským vzděláním. „Mezi nimi je dokonce 84 procent lidí, kteří si přejí, aby se otevřely školy,“ řekl Čech.

Po školách by podle průzkumu měly otevřít restaurace a obchody. Lidem vadí také například i zavřená kadeřnictví. Uvedlo to 24 procent dotázaných.Naopak méně lidi trápí omezení kulturních a sportovních aktivit. Nejméně jim z vládních opatření vadí například zavřená muzea, galerie nebo ZOO. Zhruba polovina dotázaných starších 18 let dokonce odpověděla, že pro ně zavřená kina, divadla nebo sportovní zápasy neznamenají žádné omezení.Uvolnění opatřeníDvě třetiny obyvatel Česka by také ocenily uvolnění některých z opatření ještě před Vánoci. Přejí si to zejména mladí ve věku 18 až 29 let (74 procent). Z voličů politických stran to jsou hlavně sympatizanti Pirátů (76 procent) a SPD (79 procent).Naopak proti uvolňování opatření v následujících týdnech se vyslovila třetina dotázaných. Většinou to byli respondenti, kterým je 60 let a víc a voliči hnutí ANO (44 procent).

Ochota nechat se očkovat

Průzkum zjišťoval také ochotu lidí nechat se očkovat proti covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný informoval, že první vakcíny by mohly do Česka dorazit v lednu či únoru. Cílem je proočkovanost 65 až 70 procent populace.Z průzkumu vyplynulo, že v otázce očkování je společnost rozdělená na dvě přibližně stejně velké části. Nepatrně převažují ti, co by se očkovat nenechali.Větší ochotu nechat se očkovat naopak projevují lidé nad 60 let (53 procent) nebo Pražané (55 procent).

  Střední Evropa se pomalu "rozkládá" pod vlivem ruských agentů

Autor:Katka Brezovská

Zdroj: radio.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com