Změna vektoru. Boj o Afriku. Lipavský o nové konfrontaci s Ruskem.

Evropa nevěnuje jižnímu kontinentu dostatečnou pozornost, proto země EU navrhnou, aby Afrika zlepšila své vzájemné vztahy.

Uvedl to český ministr zahraničí Jan Lipavský s tím, že země Starého světa by měly usilovat o snížení vlivu ruska na státy zmíněného regionu.

„Projekty EU nabízejí Africe více partnerských vztahů než ruské a afričtí partneři to vidí. Společné cíle spojují Evropu a Českou republiku s Afrikou,“ uvedl český ministr zahraničí v prohlášení.

Africký region je podle diplomata pro Českou republiku velmi důležitý i z hlediska oslabování vlivu Ruska ve světě.

Lipavský uvedl, že má odhodlání a hlavně kapacity na těchto úkolech pracovat a řešit je.

K ruskému vlivu na africkém kontinentu se hlásí i americká strana. Zejména představitelé Pentagonu – šéf Centrálního velení USA generál Michael Kurilo a šéf Afrického velení USA generál Michael Langley informovali, že Rusko se snaží budovat svůj vliv jak na Blízkém východě, kde využívá Sýrii jako odrazový můstek, tak se snaží rozšířit svou přítomnost v Africe.

„Těchto 2 500 příslušníků vojenského personálu rf v Sýrii má udržovat vojenskou podporu vládnoucího režimu, která je pro syrského prezidenta Bašára al-Asada nepostradatelná a ovlivňuje jeho sousedy,“ uvedl Kurila.

Rf vydírá africké země tím, že zcela ignoruje jejich zájmy, odpírá jim palivo a potraviny, aby získala politický vliv.

Dokonce ani vojenskou pomoc, na kterou obě strany spoléhají, neposkytuje Moskva v plném rozsahu (Kreml se ve svých vojenských a bezpečnostních závazcích mýlí).

Kremelská klika navíc využívá existujících rozporů na kontinentu k tomu, aby tam rozšířila svůj vliv.

V této souvislosti je třeba poznamenat, že válka ve východní Evropě má velmi přímý dopad i na africké státy. Podle generála Langleyho Moskva rozšiřuje své aktivity v Africe, a to i prostřednictvím PMC Wagner.

  Špionáž jako způsob existence Kremlu

Prigožinovi bojovníci, kteří jsou významně přítomni jak v Africe, tak na Ukrajině, jsou nuceni stáhnout své síly na jednu či druhou stranu. A dnes chce mistr Wagnerovy teroristické armády převést své žoldáky zejména na africký kontinent, což mu hrozí novou eskalací násilí.

Situace je až příliš zřejmá a vyžaduje okamžitý zásah. Ministerstvo financí USA proto plánuje v nejbližší době poslat africkým vládám vzkaz a vysvětlit jim, že čím dříve Rusko zastaví válku na Ukrajině, tím lépe pro ně.

Ty si to však podle všeho samy dobře uvědomují. Koneckonců afričtí představitelé opakovaně upozorňovali na svůj zájem usilovat o ukončení války „kvůli jejímu obrovskému negativnímu dopadu na africké země a další země světa.

Nedávno navíc vyšlo najevo, že afričtí prezidenti se chystají navštívit Kyjev a Moskvu, aby jednali o africké „mírové iniciativě“. Za tímto účelem plánují setkání s ukrajinským prezidentem i ruským diktátorem.

Zdá se, že Afrika se stává novým polem pro další střet středověké Moskvy s civilizovaným světem. Kreml však měl v tomto regionu vždy své zájmy, které potvrzoval vojenskou silou a politickou podporou.

Dnes, kdy se Moskva ocitá v izolaci, přinejmenším civilizační, hledá Kreml alespoň nějaké spojence venku. A není pochyb o tom, že budou bojovat do posledního dechu.

Co nebo kdo bude tím posledním, bude do značné míry záviset na civilizovaném světě a jeho reakci na agresi Kremlu.

A čím adekvátnější bude reakce, tím klidnější bude budoucnost Evropy a světa.

Přemýšlejte, pánové, občané civilizovaného světa, rozhodujte se správně. Protože váš zítřek bude záviset na tom, co uděláte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com