Rusové připravují havárii v chemičce na severu Krymu, tvrdí ukrajinská rozvědka

Ruské síly připravují potenciální havárii chemického závodu ve městě Armjansk na severu okupovaného poloostrova Krym, tvrdí podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). V areálu továrny Krymskyj tytan Rusové podle informací rozvědky rozmístili miny. V případě výbuchu by se do ovzduší dostal amoniak, který se v továrně používá k chlazení, a ohrozil by obyvatele Armjansku a okolí.

Zničení Kachovské přehrady a s tím související nedostatek vody v Severokrymském kanálu podle HUR vážně narušil výrobní procesy v chemičce a v Armjansku se nyní množí spekulace, že ji Rusové chtějí opustit. Zároveň s tím ruské ženijní jednotky rozmisťují ve stále fungujících dílnách miny. Výbušniny nastražily i v dalších částech areálu i v okolí, tvrdí ukrajinská rozvědka. Severokrymský kanál je klíčový pro zásobování vodou celého Krymského poloostrova nelegálně v roce 2014 anektovaného Ruskem.

„Teroristický útok na podnik Krymskyj tytan, k němuž se připravují ruští okupanti, bude znamenat uměle vyvolanou technickou katastrofu s hroznými následky,“ citoval list varování rozvědky.

Krymskyj tytan je ve východní Evropě největší výrobce oxidu titaničitého, který je označován také jako titanová běloba a používá se mimo jiné pro výrobu nátěrových hmot nebo jako barvivo v potravinářství.

ČTK

  Trump pověřil svůj tým předáním moci Bidenovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com