Pavel přijal Řehku. Mluvili o modernizaci armády

Prezident Petr Pavel v pondělí na Hradě přijal náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehku. Hlavním tématem jejich rozhovoru byla modernizace armády a příprava na summit Severoatlantické aliance ve Vilniusu. Hrad o tom informoval na svém webu. Pavel, který byl v minulosti také náčelníkem generálního štábu, se bude s Řehkou setkávat pravidelně.

„Jednalo se o dlouhodobě domluvenou schůzku, která byla zároveň první z pravidelných setkání prezidenta s náčelníkem Generálního štábu AČR,“ uvedl Hrad.

Pavel minulý týden podepsal zákon, podle kterého by mělo Česko každoročně vynakládat nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předloha má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády. Ke zvýšení obranných výdajů nejméně na dvě procenta HDP se Česko opakovaně politicky zavázalo v Severoatlantické alianci.

Summit NATO se v litevském Vilniusu uskuteční 11. a 12. července. Lídři aliančních zemí tam budou jednat o možnosti přistoupení Ukrajiny k NATO či o jiné formě těsnější spolupráce se zemí, která se od loňského února brání ruské agresi.

Média nedávno s odkazem na zákulisní informace psala, že Řehka zvažoval rezignaci, protože měl pocit, že ministryně obrany Jana Černochová (ODS) překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Informace o sporech měla vyvrátit schůzka Černochové, Řehky a premiéra Petra Fialy (ODS) na konci května. Černochová v rozhovoru pro Radiožurnál řekla, že měla podezření na korupci v armádě a kvůli tomu převzala personální agendu. Dohlížela třeba na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala Řehkovi.

Zdroj: Forum24

  Téměř všichni nakažení mají omikron. A už se šíří skandinávská podvarianta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com