Další loď agresorů šla ke dnu. Ukrajina pokračuje ve svém osvobozování.

V ranních hodinách 26. prosince byla na Krymu dočasně okupovaném Ruskem zničena ukrajinskou armádou ruská výsadková loď Novočerkassk.

Loď byla napadena řízenými střelami poblíž Feodosie kolem půl třetí ráno.

Je známo, že v době útoku měla VDK na palubě úderné bezpilotní letouny Shahed z Íránu. Právě těmi Rašisté pravidelně ostřelují civilisty na Ukrajině.

„Tentokrát následuje vlajkovou loď Černomořské flotily Ruské federace – křižník „Moskva“, následuje velká výsadková loď „Novočerkassk“. Říká se, že „šahedy“ nesla“, – uvedl velitel vzdušných sil AFU Nikolaj Oleščuk a poděkoval pilotům za produktivní práci, což potvrdilo i toto video, které ukazuje velmi silný výbuch.

Útok již potvrdila také okupační správa poloostrova. Šéf nezákonné okupační správy Krymu uvedl, že území přístavu je obklíčeno.

Není náhodou, že ukrajinský generál hovořící o potopení Novočerkassku vytáhl analogii s křižníkem Moskva, který šel neslavně ke dnu loni.

Jde o to, že Novočerkassk byl jedinou lodí ruské Černomořské flotily projektu 775 – Rusko nemá plnohodnotnou náhradu za takové plavidlo.

Vzhledem ke značným ztrátám, které okupanti v Černém moři utrpěli, využívají v této vodní oblasti také výsadkové lodě Baltské a Severní flotily.

Mimochodem, jednalo se již o druhý útok na tuto ruskou loď. Poprvé AFU zasáhla Novočerkassk při útoku na ruské lodě ve vodách dočasně okupovaného Berďansku již 24. března 2022.

Tehdy však „Novočerkassk“ obdržel menší poškození, což mu umožnilo opustit přístav a připlout k opravám do dočasně okupovaného Sevastopolu.

„Novočerkassk“ je velká vyloďovací loď projektu 775 (775/II) třídy Ropucha, určená k vyloďování námořních výsadků na nevybavených pobřežích a vyklápění vojsk a nákladů po moři.

Je schopna přepravovat různé typy obrněné techniky včetně tanků. Zpočátku měl lodní číslo 108, od 1. května 1989 mu bylo přiděleno lodní číslo 142.

  Volby v Moldavsku, jaká budoucnost čeká zemi s novou prezidentkou?

Loď byla postavena v loděnici v polském Gdaňsku a spuštěna na vodu 17. dubna 1987. Zajímavé je, že od roku 1990 do roku 2007 byl „Novočerkassk“ v konzervaci a teprve koncem roku 2008 podnikl své první plavby na moře.

Od října 2012 do ledna 2013 loď plnila úkoly ve Středozemním moři a pravidelně se vracela do dočasně okupovaného ukrajinského Sevastopolu.

V roce 2014 byl Novočerkassk uznán nejlepší lodí 2. stupně Černomořské flotily.

V roce 2015 se zúčastnila přehlídky ke Dni ruského námořnictva v dočasně okupovaném ukrajinském Sevastopolu.

Plavidlo mělo výtlak 4080 tun, bylo 112,5 m dlouhé a 15 m široké, s ponorem 3,7 m. Poháněly ji 2 dieselové motory o výkonu 19200 hp.

Výzbroj: dvě zdvojená 57mm děla AK-725, odpalovací zařízení přenosného protiletadlového raketového systému „Strela-2“.

Na palubu se vešlo až 500 tun vybavení a nákladu a 225 výsadkářů.

Kreml využil Černomořskou flotilu také během intervence v Sýrii – 30. září 2015 lodě Černomořské flotily poskytovaly krytí skupině ruských vojáků v této zemi.

V roce 2016 uskutečnily lodě flotily přibližně 80 výjezdů do blízkých i vzdálených námořních zón a vypálily řízené střely Kalibr na cíle v Sýrii.

Od začátku invaze na Ukrajinu se však schopnosti ruského námořnictva na Krymu výrazně snížily.

Ukrajinské obranné síly jsou schopny účinně napadat ruská vojenská zařízení, zejména lodě a letadla, z nichž Rusko odpaluje rakety na ukrajinské civilisty.

Od listopadu 2023 tak ukrajinská armáda zničila 15 lodí a 12 jich bylo poškozeno.

Ukrajinská armáda prokázala, že se dokáže bránit agresorům, a to i na moři.

Pokračování systematických dodávek vojenské pomoci Ukrajině ze strany západních partnerů pomůže zachránit životy Ukrajinců.

Kromě toho to umožní Ukrajincům získat na bojišti převahu nad raziči, která se stane základem spravedlivého a trvalého míru – míru na Ukrajině, v Evropě i na celém světě.

  Rusko-ukrajinská válka. Evropa podporuje Kyjev.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com