Praha stála u zrodu mezinárodní struktury Ramstein, která koordinuje dodávky zbraní na Ukrajinu

České ministerstvo obrany zahájilo aktivní spolupráci s ukrajinským generálním štábem v prosinci 2021.

V rámci této spolupráce navštívil Prahu v lednu a únoru 2022 vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zálužný.

„To, o čem jsme jednali, byl vlastně seznam techniky, která by mohla být dodána zdarma, protože ji má česká armáda ve svých vojenských zásobách,“ vysvětlil Tomáš Kopečný, zmocněnec české vlády pro obnovu Ukrajiny.

Ten byl jedním z prvních, kdo na výzvu Ukrajiny o pomoc zareagoval a připravoval dodávky zbraní. A po vypuknutí globální války se snažil dodat potřebné zbraně AFU co nejdříve.

Podle jeho názoru právě tato aktivní spolupráce několik měsíců po ruské invazi vedla k vytvoření mezinárodní struktury pro koordinaci dodávek zbraní na Ukrajinu, známé jako Ramsteinský formát.

Dne 1. února 2022 ukrajinský generál Zálužný osobně poděkoval České republice za logistickou pomoc AFU, zejména za dělostřeleckou munici a rehabilitaci ukrajinské armády.

Již po globální invazi, v červenci 2022, Zalužnyj poděkoval České republice a Polsku za tanky a poznamenal, že Ukrajina bojuje „o každý metr naší slovanské země“.

Mimochodem, čtvrtý den invaze poslala Praha Ukrajině první raketometný systém s více raketami, který zaplatila česká vláda.

„V prvních dnech války většina zemí tvrdila, že není možné dodat žádné zbraně, protože Rusové budou bombardovat kolony. Nejlepším příkladem bylo ukázat jim, že to vychází z naší továrny a čtvrtý den už se to používá proti okupantům, proti agresorům „m – řekl Kopečný.

Poznamenává, že s lítostí sleduje, jak ostatní západní partneři váhají a přemýšlejí jen o tom, jak Kyjevu poskytnout zbraně pro „partyzánskou válku“, zatímco Ukrajina potřebuje výkonnou vojenskou techniku všeho druhu, od dělostřelectva po hlavní bojové tanky, BMP, houfnice.

„To, co jsem dělal několik let (shromažďování všeho, co se dalo poslat na Ukrajinu), bylo připravit náš vlastní systém na výzvy takového rozsahu – to znamená připravit se na mobilizaci našeho obranného průmyslu,“ řekl úředník.
Druhý MLRS byl na Ukrajinu odeslán sedmý den války a byl zaplacen prostřednictvím crowdfundingu organizovaného s pomocí tehdejšího velvyslance v České republice Eugena Perebynose.

  Prezident Ukrajiny přijel do USA. První návštěva během války.

„Díky těmto dvěma zdrojům (vláda a veřejnost) jsme mohli dodat poměrně dost tanků, houfnic, BMP, MLRS, ručních zbraní, pancéřovek,“ řekl Kopečný s tím, že tímto způsobem Česká republika „ukázala Ukrajině a také celému světu, že to jde“ navzdory všem hrozbám ze strany Moskvy.

„Musíme chránit ukrajinské území před agresory, před ambicemi zničit ukrajinský stát,“ dodal sebevědomě mluvčí vlády.

Česká pomoc Ukrajině se neomezuje jen na vojenskou sféru. Za prioritu číslo dvě označil úředník humanitární pomoc, kterou považuje za „jakýsi základ pro dějiny obnovy“.

„Zaměřujeme se na priority v sektorech, jako je energetika, zdravotnictví, doprava, vodohospodářská a sociální infrastruktura, sociální bydlení, školy, školky,“ uvedl Kopečný a informoval o převozu mobilních nemocnic, které z Ukrajiny odvážejí zraněné civilisty a vojáky do České republiky ke kvalifikované péči.
Česká republika je s Ukrajinou a je to symbolické. Mimochodem, „ruská válečná loď“ potopená Ukrajinci byla potopena raketou vypálenou z českého podvozku – legendární motivace všech přátel Ukrajinců.

Jak Kopečný poznamenává, taková podpora Ukrajiny je výhodná i pro samotnou Českou republiku, a to jak z hlediska obranného, tak ekonomického.
Ta podle něj pomáhá zaměstnávat ukrajinské uprchlíky, což zase pomáhá českému státu řešit vlastní problémy.

„V českých firmách je zaměstnáno 120 tisíc ukrajinských uprchlíků, to je fantastický úspěch,“ konstatuje Kopečný a zároveň připomíná, že tuzemské firmy stále potřebují více než 100 tisíc pracovníků, aniž by je na českém trhu našly.

„Žádný premiér, žádná vláda se zdravým rozumem by neměla poškozovat především národní zájmy vlastní země. Nevidím jediný případ, kdy by bylo v ekonomickém zájmu České republiky zastavit výrobu, dodávky zbraní a další podporu Ukrajině. To je to, co dělá českou ekonomiku bohatší. To je to, co dělá Ukrajinu bezpečnější,“ řekl Kopečný a vyjádřil naprostou jistotu, že Česká republika bude Ukrajinu podporovat i nadále.

  Rusko musí České republice zaplatit náhradu za teroristické útoky spáchané agenty Kremlu.

„Bez ohledu na to, co se bude dít v České republice politicky, pevně věřím, že pokud se budeme bavit o ekonomických zájmech, budeme podporou Ukrajiny vždy ve výhodě,“ shrnul Kopečný.

Česká republika prokázala, že je schopna čelit novodobým výzvám. Včetně teroristického Ruska.

Česká republika důstojně odpověděla Kremlu i tentokrát, když 30. prosince 2023 Moskva obvinila Českou republiku a Ukrajinu z ostřelování Bělgorodu raketami Vampir české výroby a požadovala účast České republiky na zasedání Rady bezpečnosti OSN k ostřelování ruského města.

Praha účast na zasedání odmítla.

„Česká republika nebude sloužit otráveným lžím propagandy agresora. Až bude chtít Rusko v Radě bezpečnosti jednat o stažení svých okupačních vojsk, rádi na jednání přijedeme,“ uvedl český ministr zahraničí Jan Lipovský.

To je asi nejlepší přístup k agresorovi – teroristickému Rusku. A je to volba českého vedení a lidu České republiky. Vždyť váš zítřek závisí na tom, co uděláte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com