Poslední týden roku bude teplý a větrný, občas zaprší

Poslední týden letošního roku bude nadprůměrně teplý, maxima se budou držet kolem deseti stupňů Celsia. Občas zaprší, na horách mohou být srážky sněhové. Dnes ještě silně foukalo, větrno má být i v úterý a ve čtvrtek. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle dlouhodobého výhledu počasí by měly být nadcházející čtyři týdny teplotně nadprůměrné, srážkově pak průměrné.

Dnes byly nejvyšší denní teploty kolem 12 stupňů Celsia. Kvůli tání sněhu se zvedají hladiny řek. Počet míst, kde toky dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, se odpoledne pohyboval kolem 170. Nejvyšší, třetí stupeň byl na 20 místech. Pro velkou část ČR platí stále varování ČHMÚ před vzestupem hladin řek a potoků.

Vítr dnes v nárazech dosahoval rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, odpoledne a večer postupně slábnul. V noci a v úterý přes den by měl být vítr slabší než dnes, v nárazech ale může mít rychlost stále více než 50 km/h. Na severu Čech a na východě Moravy bude jen mírný. Nejvyšší teploty se opět dostanou nad deset stupňů. Přeháňky se vyskytnou ojediněle. Podobné počasí bude i ve středu, s výjimkou jihu Česka by ale mělo být o něco chladněji.

Ve čtvrtek vítr v Čechách a ve Slezsku opět zesílí. Bude polojasno až oblačno, v pátek se pak začne od severozápadu zatahovat. Podmračené počasí vydrží i o silvestrovském víkendu, na většině území ČR se objeví občasný déšť nebo přeháňky, od středních poloh mohou být smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty se budou od čtvrtka opět držet kolem deseti stupňů Celsia.

Tento týden bude podle meteorologů třetím teplotně silně nadprůměrným týdnem v řadě. „V prvních dvou lednových týdnech (1.1.-14.1.) se počasí bude postupně dostávat do dlouhodobého průměru,“ uvedli. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot se v tomto týdnu budou pohybovat kolem dvou stupňů Celsia, v dalších týdnech předpovědi postupně kolem minus dvou stupňů. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot by pak tento týden měly být okolo osmi stupňů, v prvním lednovém týdnu kolem pěti stupňů a ve druhém a třetím lednovém týdnu okolo tří stupňů.

  Vláda rozhodne, zda budou moct po víkendu otevřít další obchody nebo školy

„Po srážkově extrémně nadprůměrném uplynulém týdnu (18.12.-24.12.) předpokládáme srážkové úhrny v příštích čtyřech týdnech předpovědi kolem dlouhodobého průměru,“ dodali meteorologové.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com