Lidé navštěvovali pietní místa v centru Prahy i na první svátek vánoční

Na pietních místech v centru Prahy věnovaných obětem čtvrteční tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) se i dnes na první svátek vánoční scházeli lidé, kteří přicházeli uctít památku obětí. U budovy Karolina na Ovocném trhu se shromáždily tisíce svíček, lidé tam pokládají i květiny či vzkazy. Svíčky a květiny pokrývají i schody budovy Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Pokračují také sbírky na pomoc pozůstalým a přeživším, dosud se v nich vybralo téměř 49 milionů korun.

Lidé před budovou rektorátu zapalují svíčky a pokládají květiny již několik dní, dnes se tam kolem 15:00 shromáždily desítky truchlících. Před budovou pokládají svíčky i vzkazy, někteří zapalují i svíčky, které byly na místě dříve a zhasil je vítr či déšť. Svíčky zaplnily prostor před branou do Karolina, další pokrývají nízká okna budovy a prostor pod nimi.

Čtvrteční střelba na FF UK vyvolala v lidech vlnu solidarity s přeživšími a pozůstalými, na jejich podporu vzniklo několik sbírek. Nejvíce peněz dosud lidé darovali ve sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy, zatím zhruba 42,5 milionu korun. Do sbírky se rozhodlo přispět více než 36.000 lidí. Posílat peníze mohou lidé také do sbírky portálu Znesnáze21, ve které se dosud vybralo 5,6 milionu korun. Sbírku má i brněnská Masarykova univerzita, ve které zhruba 790 lidí přispělo pozůstalým a přeživším kolem 645.000 korun.

Všech sedm raněných, kteří byli ve čtvrtek přijati do Fakultní nemocnice v Motole, zůstává v nemocnici. ČTK to dnes řekla zástupkyně vedoucí odboru komunikace Jana Krejčí Merxbauerová. Dvě pacientky jsou podle ní na oddělení ARO, pět lidí je na jednotkách intenzivní péče (JIP) na různých klinikách. „Určitě ta hospitalizace ještě nějakou dobu potrvá,“ dodala. Všichni pacienti jsou podle ní stabilizovaní.

  První oběti vládních čistek. Škrtal hlavně Blažek a Jurečka

Situace zůstává stejná i ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde podle mluvčí Marie Heřmánkové zůstává jeden muž. Je ve stabilizovaném stavu, v nemocnici podle Heřmánkové nějakou dobu zůstane.

Ze sedmi pacientů, které ve čtvrtek odpoledne přijala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV), byli podle mluvčí Terezy Romanové dva v pátek propuštěni do domácího ošetřování. Romanová dnes ČTK sdělila, že stav zůstává stejný, pouze jeden pacient byl přeložen z kliniky anesteziologie a resuscitace (KAR) na ortopedii. „Šíří se info, že u nás někdo zemřel, ale není tomu tak,“ napsala.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka byly hospitalizovány tři ženy, jedna měla zranění po pádu. „Všechny tři pacientky nadále zůstávají v péči našich lékařů, nicméně jsou mimo ohrožení života ve stabilizovaném stavu,“ napsala dnes ČTK mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) přijala ve čtvrtek tři zraněné. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke ČTK v pátek odpoledne sdělila, že ÚVN nebude ke stavu pacientů zveřejňovat informace.

Střelec ve čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou. Jde o nejtragičtější takový případ v historii Česka a událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com