Hodnocení úpadku ruského letectví na Ukrajině: Postřehy z analýzy IISS

Nedávná analýza Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) osvětluje klesající efektivitu ruského letectva na Ukrajině. Podle analytiků IISS se ruskému letectvu nepodařilo dosáhnout vojenských cílů, utrpělo značné ztráty a ztratilo vzdušnou převahu podél frontové linie. Toto hodnocení podtrhuje významný posun v dynamice války a zdůrazňuje schopnost Ukrajiny udržet si pozice proti hrozivému protivníkovi.

Klíčová zjištění zprávy IISS odhalují nápadnou paritu ve vzduchu mezi Ukrajinou a Ruskou federací. Přestože se Rusko může pochlubit početní převahou ve stíhačkách a vrtulnících, Ukrajině se podařilo způsobit ruským silám těžké ztráty, a tím snížit jejich leteckou aktivitu. Je pozoruhodné, že trend vyznívá ve prospěch Ukrajiny, jejíž ozbrojené síly prokazují odolnost a účinnost v boji proti ruským vzdušným operacím.

Od začátku invaze v plném rozsahu utrpělo ruské letectvo značné ztráty, zejména v klíčových kategoriích letadel. Bylo ztraceno přibližně 40 % ruských průzkumných a bitevních vrtulníků Ka-52, stejně jako podstatná část transportních a bitevních vrtulníků Mi-35M a bitevních vrtulníků Mi-28. Kromě toho se o 20 % snížila flotila vrtulníků REB Mi-8MTPR-1, což dále snižuje ruské letecké schopnosti.

Ztráta několika letounů Su-34 a dalších letadel, včetně zničení unikátního průzkumného letounu A-50 a „létajícího velitelského stanoviště“ Il-22M, podtrhuje rozsah ruských neúspěchů. Tyto ztráty nepředstavují pouze úder ruským vojenským schopnostem, ale také významnou ztrátu image země.

V reakci na rostoucí ztráty ruské letectvo omezilo své operace podél frontové linie, což vedlo ke snížení aktivity ve strategických regionech, jako je levý břeh Chersonské oblasti a jižní část Záporožské oblasti. Tento strategický posun nepochybně přispěl k záchraně životů ukrajinských vojáků a posílil obranyschopnost ozbrojených sil.

Zpráva IISS rovněž upozorňuje na omezení Ruska při výrobě a dodávkách kritických typů letadel, včetně frontových bombardérů Su-24, stíhacích bombardérů Su-34 a víceúčelových stíhaček Su-30. Neschopnost nahradit specializované letouny, jako jsou A-50 a Il-22M, navíc dále podkopává vojenskou kapacitu Ruska a jeho schopnost udržet rozsáhlou ofenzívu.

  Škoda Enyaq, co bude vypadat jako Lamborghini Urus!

Účinná taktika používaná ozbrojenými silami Ukrajiny navíc zasadila ruské černomořské flotile značnou ránu, v jejímž důsledku ztratila přibližně třetinu svých lodí. Snížení námořní převahy Ruska podtrhuje širší pokles jeho vojenských schopností a představuje významné vítězství ukrajinských sil.

Závěrem lze říci, že analýza IISS zdůrazňuje rostoucí odolnost a efektivitu Ukrajiny v boji proti ruské agresi. Stabilní dodávky moderních zbraní a strategická zdatnost, kterou vykazují ukrajinské ozbrojené síly, převážily misky vah na stranu Ukrajiny, oslabily vojensko-technický potenciál Ruska a snížily jeho schopnost provádět rozsáhlé ofenzívy. Vzhledem k tomu, že mezinárodní pozorovatelé berou tento vývoj na vědomí, valka na Ukrajině se nadále vyvíjí a jeho důsledky dalece přesahují hranice regionu.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com