Ruská armáda zahájila nejtěžší raketový útok na Kyjev

Ruská armáda nadále zasahuje obytné oblasti měst a ohrožuje civilisty. Ráno 5. června zasáhly čtyři ruské rakety DVRZ – továrnu na opravu aut Darnycja v Kyjevě. Jeden železničář byl zraněn. Celkem Rusko odpálilo v Kyjevě 5 křižujících střel Kh-22, z nichž jednu zničily jednotky protivzdušné obrany. Údery byly provedeny strategickými bombardéry Tu-95 z Kaspického moře. Dnešní útok v Kyjevě byl nejsilnější od dubna 2022.

 

Rusko nadále ohrožuje ukrajinské jaderné elektrárny, což ohrožuje celý svět novou jadernou katastrofou. Ruské rakety odpálené ráno v Kyjevě letěly kriticky nízko nad jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. I úlomek rakety, který se může dostat do fungující energetické jednotky, může způsobit jadernou katastrofu a únik radiace.

Agresor nadále provádí raketové a letecké útoky na vojenská a civilní infrastrukturní zařízení a v dalších městech Ukrajiny. V noci v Kramatorsku a Družkovce v Doněcké oblasti zasáhly ruské rakety dvě průmyslová zařízení. V Kramatorsku naštěstí nebyly žádné oběti a v Družkovce jeden člověk zemřel a další byl zraněn.

V Severodonecku zase Rusové stříleli na chemičku Azot, v Lisičansku na budovy policie a pošty. Při ruském ostřelování v Lisičansku zemřela žena, dva muži byli zraněni. 4. června Rusové ostřelovali Severodoněck, Lisičansk, Ustinovku, Vrubovku a Toškovku z dělových děl a vícenásobných odpalovacích raketových systémů. Letecké údery prováděly vrtulníky Ka-52 v oblastech Gornyj a Mirnaja Dolina a letouny Su-25 – u Ustinovky. Na Lisičansk byl proveden raketový útok z komplexu Tochka-U. V Gorném bylo poškozeno 13 domů. V Lisičansku – 5, stejně jako kancelář Ukrposhta a budova policejního oddělení. Humanitární velitelství bylo také zničeno v Lisičansku. Asi 30 zásahů do budovy velitelství ji zcela zničilo.

Ruská armáda s dělostřeleckou podporou pokračuje v útocích na Severodoněck a ovládá východní část města. Nepřítel se také pokouší zaútočit ve směru Nirkovo – Nikolaevka.

Ve městě Bakhmut v Doněcké oblasti bylo zničeno území zemědělského podniku:

  Armáda Vladimira Putina pokračuje v útocích na civilní objekty: další údery byly provedeny v Charkovské a Mykolajivské oblasti

Ruští okupanti použili fosforovou munici v oblasti osady Cherkasy Tishki v Charkovské oblasti. Rusové také zahájili raketový útok na letiště Korotych v Charkovské oblasti, hangáry a jejich obsah byly zcela zničeny.

Rovněž byly zasaženy osady Dněpropetrovské oblasti. V Bolshaya Kostromka a Malaya Kostromka byly zničeny 2 domy, 6 dalších a místní knihovna byla v havarijním stavu.
Kvůli dopadu na Nikolajevskou oblast vypukl požár ve skladech s obilím na ploše 10 tisíc metrů čtverečních. m. se do její likvidace zapojilo 11 jednotek techniky a 50 hasičů. Celkově požár zničil dva sklady. Nejsou žádné oběti ani zranění.

A v Rusy okupovaném Mariupolu pokračuje humanitární krize. Aby lidé dostali pitnou vodu, musí se nyní zapsat do fronty, která trvá dva dny. To znamená, že nyní je pitná voda v nejlepším případě jednou za dva dny. Hlavním důvodem je pokles hladiny v přirozených zdrojích příjmu vody. Předpovídají další snižování zásob vody z přirozených důvodů – letní vedra. Humanitární pomoc od okupantů již byla snížena. Nyní se vydává výhradně lidem v důchodovém věku. Vše ostatní pouze prostřednictvím „práce“. Obnovila se praxe stravování za prací. Mladí lidé jsou nuceni přihlašovat se do „týmů“ a pomáhat mobilním hlídkám vč. ve filtračních opatřeních. Za odmítnutí vyhrožují mobilizací do armády „DPR“. Mariupol se cíleně a systematicky mění v ghetto Ukrajinců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com