Česká republika zvýší výdaje na obranu na pozadí mobilizace v Ruské federaci

novinky.cz

Události posledních týdnů nutí evropské lídry k radikálním krokům. Především jde o obranu vlastních států. Hrozba nové světové války nebyla nikdy tak vážná. Jako jeden z prvních to oznámil proruský prezident Srbska. Výroky politiků tohoto druhu vyvolávají velké překvapení a pochopení, že válka rozhodně rychle neskončí. Referenda a mobilizace jen zhoršují již existující konflikt na Ukrajině.

Reakce Čechů na mobilizaci na sebe nenechala dlouho čekat, jako první vystoupil ministr zahraničí Jan Lipavský, který mobilizaci odsoudil a řekl, že nebude přijímat uprchlíky z Ruska, kteří se mobilizaci snaží vyhnout. O této situaci hovořil i současný prezident České republiky Miloš Zeman, jeho výroky byly poněkud zdrženlivější. Předně také odsoudil Rusko za organizování částečné mobilizace, ale prosazoval, aby Česká republika začala přijímat uprchlíky prchající před mobilizací v Ruské federaci.

Kromě prohlášení si čeští politici uvědomili, že to nestačí, a rozhodli se radikálně revidovat své výdaje na obranu. A z výpočtu mobilizace a vleklé války vzrostla hrozba vojenské akce více než kdy jindy. Neměli bychom zapomínat ani na jaderné vydírání, které rovněž nezvyšuje optimismus v situaci, která se dnes vyvinula na mezinárodní scéně.

Návrh státního rozpočtu ČR na příští rok počítá s navýšením výdajů na obranu na úroveň 1,5 % národního HDP.

„Příští rok dosáhnou výdaje na obranu 1,5 % národního HDP. Jde o velký krok k tomu, aby byly výdaje na obranu na úrovni 2 % HDP již v roce 2024,“ řekl Fiala.

Uvedl, že Česká republika pořídí vojenskou techniku, jejíž nákup byl „odložen dříve“.

Fiala také zdůraznil, že vláda vycházela z potřeby zvýšit výdaje na obranu na pozadí ruského útoku na Ukrajinu.

Samostatně šéf vlády zdůraznil, že návrh rozpočtu vyčleňuje velké množství finančních prostředků na pomoc občanům země překonat energetickou krizi vyvolanou Ruskem.

  "Významné posuny" ve válce Ruska proti Ukrajině v roce 2024". Očekávání českého prezidenta.

Česká republika chápe, že se situace bude v budoucnu jen zhoršovat, a pokud nezajistí vlastní bezpečnost, ohrožuje samotnou existenci státu jako samostatného celku. Výdaje zahrnují také pomoc Ukrajině jako jedné ze stran konfliktu. Protože vítězství Ukrajiny v této válce je jedním z klíčových prvků dosažení míru na evropském kontinentu.

Za zmínku také stojí, že Česká republika se snaží udělat vše pro to, aby pomohla Ukrajině v boji proti agresorovi, zároveň neustále čelí kolosálnímu odporu proruských politiků jak v České republice samotné, tak v Evropské unii. .

dnes stojí za to pochopit jednu věc ohledně mobilizace vyhlášené Ruskem, není to pokus o vyřešení konfliktu, je to pokus o zahájení války o dobytí celého státu. a v budoucnu možná i části Evropy. Rusko je dnes útočníkem, který chce zvětšit své území a vrátit Sovětský svaz v novém formátu bez souhlasu ostatních.

Sjednocená Evropa je to jediné, co dnes může zastavit agresivní akce Ruské federace a přesně to se Putin snaží zničit, protože jednotlivé státy proti Rusku to prostě nevydrží, hlavním cílem dneška je být jednotní a vydržet toto období turbulencí bez ztrát.

Autor: Peter Jelen



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com