Ode dneška bude uzavřena stanice linky pražského metra A Jiřího z Poděbrad

Kvůli výměně eskalátorů bude ode dneška zhruba na deset měsíců uzavřená stanice pražského metra A Jiřího z Poděbrad. Vlaky budou stanicí pouze projíždět. Při výluce budou uzavřené rovněž podchody a vestibul stanice. Pohyblivé schody vymění dopravní podnik (DPP) při kompletní rekonstrukci stanice, kterou zahájil předloni v září a při které vybuduje rovněž bezbariérový přístup. Kompletní oprava vyjde na 1,29 miliardy korun a skončí příští rok. Kvůli opravě stropní desky na Florenci bude dnes a v neděli 15. ledna zastaven provoz metra na lince C mezi stanicemi Vltavská a Hlavní nádraží.

Stanice Jiřího z Poděbrad byla zprovozněná na konci roku 1980 a od té doby podle podniku nebyla výrazněji rekonstruována. Kromě výměny eskalátorů podnik ve stanici buduje výtahy pro bezbariérový přístup, ty by podle dřívějších informací měly být zprovozněny na konci druhého čtvrtletí příštího roku.

Při uzavírce stanice podnik na nástupišti a v eskalátorovém tunelu odstraní průsaky vody, připraví konstrukce pro podhledy, vymění poškozené kamenné obklady nebo vymění osvětlení. Pražský magistrát také připravuje rekonstrukci celého náměstí, která by měla podle mluvčího metropole Víta Hofmana začít v posledním čtvrtletí letošního roku a hotovo má být ve druhé polovině roku 2026.

Dnes a v neděli také nepojede metro mezi stanicemi Vltavská a Hlavní nádraží. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu XC nebo tramvaj číslo 36. Autobusy XC pojedou od zastávky u hlavního nádraží v Opletalově ulici přes Masarykovo nádraží na Vltavskou, kde zastaví na předmostí Hlávkova mostu, následně budou pokračovat přes Strossmayerovo náměstí na Výstaviště. Tramvajová linka číslo 36 bude jezdit ze Zvonařky přes I. P. Pavlova na Karlovo a Václavské náměstí k Masarykovu nádraží a dále na Vltavskou, odkud zamíří přes Nádraží Holešovice a Kobylisy na Sídliště Ďáblice.

  Cizinců u nás žije 618 tisíc. Pandemie koronaviru je neodradila

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com