Koruna dnes posilovala k euru, krátce byla nejsilnější od října 2008

burzovnisvet.cz

Koruna dnes ve srovnání se středečním závěrem posílila k euru o čtyři haléře na 23,92 Kč/EUR. Krátce se ale dostala i pod hranici 23.90 Kč/EUR, kde byla naposledy na konci října 2008. Vůči dolaru naopak česká měna oslabila o sedm haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,18 Kč/USD.

„Došlo k tomu opět bez zjevných příčin a podpory fundamentů, které stále indikují slabší úrovně,“ uvedl k posílení koruny vůči euru analytik Komerční banky Martin Gürtler. Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová očekává, že na současných úrovních se bude koruna pohybovat i v pátek.

Česká měna prudce oslabila na přelomu loňského února a března, když Rusko napadlo Ukrajinu. Dostala se až na 25,77 Kč/EUR. Po následném postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května.

V polovině května ale Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat. Aktivita centrální banky na devizovém trhu je nicméně podle analytiků od loňského podzimu už jen minimální.

Pražská burza potřetí v týdnu obrátila směr, klesla o 0,69 procenta

Pražská burza potřetí v tomto týdnu obrátila směr. Index PX dnes klesl o 0,69 procenta na 1269,42 bodu. Dolů šly akcie bank a zbrojovky Colt CZ, vzrostly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna posílila k euru a oslabila vůči dolaru.

„V Praze se tento týden pravidelně střídají kladné a záporné burzovní seance. Dnes to tedy byla bohužel ta druhá varianta,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota. „Na světových akciových trzích se dnes vybíraly zisky, když zavládly obavy z dalšího vývoje globální ekonomiky. V negativním sentimentu se nedařilo ani pražské burze,“ doplnil makléř Fio banky Josef Dudek.

  Vítězství v soutěži Exportér roku za rok 2020 obhájila Škoda Auto

Ztráty dnes postihly všechny finanční emise. Erste Bank oslabila o 1,67 procenta na 775 korun, Komerční banka o 1,41 procenta na rovných 700 korun a Moneta Money Bank o půl procenta na 79,30 Kč. Podobným tempem o 0,52 procenta na 579 korun zlevnily akcie pojišťovny VIG.

Zhruba dvouprocentní pokles vykázaly cenné papíry Colt CZ a výrobce nápojů Kofola. Akcie Coltu odevzdaly 2,07 procenta na 568 korun a Kofole klesly o 1,97 procenta na 249 Kč. „Proti poklesu na trhu se vydal ČEZ, když přidal 0,62 procenta,“ podotkl Dudek. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry elektrárenské společnosti zakončily den na 806,50 koruny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 23,96 23,92
Kč/USD 22,11 22,18

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com