Silná mezinárodní podpora pro Ukrajinu

Ukrajina již téměř rok odráží ruskou agresi. Putinovy plány zmocnit se Ukrajiny za pár dní krutě selhaly díky houževnatosti a odvaze ozbrojených sil Ukrajiny a celého lidu.

Vzhledem k tomu, že u nás bylo z různých důvodů nedostatečné množství zbraní, obrněných vozidel a techniky, existovala možnost, že Ukrajina ztratí suverenitu a svou územní celistvost. Prezident Ukrajiny se ihned po začátku agrese obrátil na světové společenství s žádostí o poskytnutí vojenské pomoci a politické podpory v boji proti Rusku. Na jeho výzvu pohotově zareagovalo mnoho zemí: USA, Velká Británie, Japonsko, Německo, Polsko, Austrálie, skandinávské země, další země NATO, Evropská unie a pobaltské státy.

Tyto země poskytovaly a poskytují významnou vojenskou pomoc, bez které by pro Ukrajinu nebylo možné účinně vzdorovat agresorovi. Poté, co Ruská federace začala cíleně ničit civilní infrastrukturu, především zařízení energetického sektoru, poskytli západní partneři významnou pomoc při zajišťování transformátorů, generátorů a dalších zařízení.

Kromě poskytování vojenské pomoci Spojené státy a řada zemí zavedly proti Rusku ekonomické sankce, které vážně zkomplikovaly práci podniků ve vojensko-průmyslovém komplexu a průmyslovém sektoru Ruska.

Na podporu Ukrajiny byla také v dubnu 2022 z iniciativy Spojených států uspořádána mezinárodní konference na letecké základně Ramstein v Německu. Zúčastnili se ho zástupci a vysocí představitelé z více než 40 zemí, kteří diskutovali o koordinaci svých akcí na podporu Ukrajiny. Od té doby proběhlo již osm jednání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny ve formátu Ramstein. Na posledním setkání, na kterém se sešli zástupci rezortů obrany více než 50 zemí, bylo rozhodnuto výrazně zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině.

Zároveň se uskutečnilo setkání ministrů obrany a zástupců ministerstev obrany devíti evropských zemí, kde byla podepsána „Tallinská deklarace“, která právně zakotvila povinnost těchto zemí pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině. Zároveň se v Davosu konalo 53. Světové ekonomické fórum, kde prominentní politici a zástupci byznysu deklarovali svou pevnou a neotřesitelnou podporu Ukrajině.

  Představitelé EU vyzvali k řešení nerovnováhy a sporů mezi unií a Čínou

To vše naznačuje, že pokrokové země se shromáždily kolem Ukrajiny a ze všech sil jí pomáhají udržet její územní celistvost a suverenitu. Celý civilizovaný svět už dávno pochopil, jak důležité je zastavit Rusko, zabránit mu zmocnit se Ukrajiny a nedovolit mu změnit zavedený světový řád. Je důležité si uvědomit rozhodující roli západních partnerů v neustálé podpoře a vojensko-technické pomoci Ukrajině v jejím spravedlivém boji proti ruskému agresorovi.

S tak silnou podporou mezinárodního společenství Ukrajina prostě musí vyhrát a Putin a jeho zločinecký režim nevyhnutelně selžou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com