Macron, Scholz a jejich vlády budou v Paříži jednat o EU, Ukrajině i vzdělávání

V Paříži dnes budou společně jednat francouzská a německá vláda, schůzce budou předsedat francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Tématem setkání u příležitosti 60 let od podpisu Elysejské smlouvy o poválečném usmíření sousedních zemí bude podpora Ukrajiny, rozšiřování Evropské unie, energetika, doprava nebo vzdělávání, uvedl Elysejský palác.

Obě delegace zahájí společný program na pařížské vysoké škole Sorbonně, kde se setkají s představiteli občanské společnosti a se studenty. Této části programu se zúčastní i předsedové francouzského Národního shromáždění a německého Bundestagu. Na akademické půdě zazní obě státní hymny v podání sboru francouzské armády. Pracovní schůzky a jednání pak budou pokračovat až do večera.

Společné zasedání obou vlád bylo původně plánováno už na říjen. Tehdy však bylo nečekaně zrušeno kvůli potřebě koordinace v zásadních otázkách. Na podzim německo-francouzské vztahy utrpěly neshodami obou zemí v energetické, obranné i finanční politice.

Macron a Scholz se na konci loňského října po společném obědě odmítli setkat s novináři, což podle médií podkopalo důvěru ve fungování německo-francouzské osy v rámci vedení EU. Teď ale Scholz před setkáním v Paříži v poselství vzdal hold francouzsko-německému přátelství, uvedla agentura DPA.

„Cílem bude prohloubit dvoustrannou a evropskou spolupráci mezi Francií a Německem, ať už v oblasti bezpečnosti a obrany, inovativních průmyslových projektů, energetiky a klimatu, dopravy nebo mládeže,“ uvádí Elysejský palác. Zmiňuje rovněž ambicióznější opatření na podporu Ukrajiny, posílení evropské průmyslové politiky či úspěšné dokončení energetické transformace v EU.

ČTK

  Vzdušný prostor pro ruská letadla uzavře kvůli ruské invazi na Ukrajinu i Finsko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com