USA označily Wagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci

Americké ministerstvo financí označilo ruskou žoldnéřskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci a uvalilo na ni další sankce. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž se sankce vztahují na osoby i společnosti napojené na wagnerovce. Spojené státy také skupině, která na Ukrajině nasadila asi 50.000 bojovníků, zmrazily majetek. Washington přijal i další opatření vůči lidem s vazbami na ruskou armádu.

Spojené státy už v prosinci Wagnerovu skupinu, která v bojích na Ukrajině hraje stále větší roli, obvinily z toho, že část zbraní pro boje na Ukrajině získala i ze Severní Koreje. I proto už minulý týden oznámily další sankce.

Podle Reuters se nová opatření ministerstva financí týkají řady subjektů a lidí na několika kontinentech, kteří podle Washingtonu podporují vojenské aktivity wagnerovců. Zakazují také Američanům, aby skupině poskytovali financování, zboží nebo služby.

Také americké ministerstvo zahraničí dnes uvalilo sankce na desítky subjektů a lidí napojených na wagnerovce, na majitele této společnosti Jevgenije Prigožina a navíc i na osoby s vazbami na ruský vojensko-průmyslový komplex. Zavede i vízová omezení vůči 531 členům ruské armády.

„Dnešní rozšířené sankce vůči Wagnerově skupině stejně jako nové sankce vůči jejím spolupracovníkům a dalším společnostem podporujícím ruský vojenský komplex dále omezí Putinovu schopnost zbrojit a vybavovat jeho válečnou mašinérii,“ uvedla v prohlášení americká ministryně financí Janet Yellenová.

Wagnerovu skupinu založil před více než osmi lety ruský podnikatel blízký Kremlu Prigožin. Ochránci lidských práv ji viní z válečných zločinů v Sýrii, Středoafrické republice, Mali a na východní Ukrajině, kde žoldnéřské jednotky působí od roku 2014. To dnes zdůraznilo i americké ministerstvo financí, podle něhož se wagnerovci ve dvojici afrických zemí podíleli na hromadných vraždách, znásilňování či únosech dětí.

  Putin si podle Austina nepřál silnější NATO, ale přesně to se stalo

Skupina se od loňského února rovněž účastní bojů v rámci speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. V jejích řadách bojují také lidé naverbovaní z věznic v Rusku i dalších zemích světa. Těch je podle amerických odhadů na ukrajinském bojišti v rámci wagnerovců kolem 40.000.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com