Zelenskyj pozval Pavla na návštěvu Ukrajiny, Pavel ho ujistil o podpoře ČR

tisen.tv

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky poděkoval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a Čechům za neochvějnou podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Pozval ho také na návštěvu země. Zelenskyj to uvedl na twitteru. Pavel na téže sociální síti uvedl, že Zelenského ujistil, že se Ukrajina nadále může spolehnout na podporu České republiky.

Pavel mluvil v médiích o tom, že chce navštívit Kyjev společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Doufá, že se cesta uskuteční na jaře před summitem Severoatlantické aliance (NATO). Summit se bude konat v červenci ve Vilniusu.

„Osobně jsem pogratuloval Petru Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách. Poděkoval jsem jemu a českým občanům za jejich neochvějnou podporu. Pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny,“ napsal Zelenskyj. Pavel ve volbě hlavy státu porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Pavel Zelenskému za gratulaci k výsledku voleb a pozvání poděkoval. „Během našeho dnešního telefonátu jsem ho ujistil, že se Ukrajina může i nadále spolehnout na podporu České republiky,“ uvedl bývalý vysoký představitel české armády a NATO.

Pavel v CNN Prima News uvedl, že pro bezpečné prostředí v Evropě je důležité nepolevit v podpoře Ukrajiny, kterou loni napadlo Rusko. Ekonomická situace v Rusku na tamní občany dopadá citelně, roste frustrace z výsledků války i z toho, jakým způsobem režim s lidmi komunikuje, řekl. Rusko postupně zjistí, že z dané situace se nedá vyjít zásadním vítězstvím, míní.

V České televizi také řekl, že ekonomické sankce snižují možnost Ruska investovat více peněz do války. Blokáda některých pokročilých technologií vede zemi k použití méně sofistikovaných technologií, případně odkrývá vazby na íránský či severokorejský režim. Frustrace podle Pavla roste nejen mezi obyvatelstvem, ale také v ruské armádě, jež nebyla zvyklá prohrávat.

V ČT také uvedl, že Rusko má stále více zdrojů než Ukrajina, co se týče sil na bojišti. Bez pomoci západních zemí by podle Pavla napadená země byla odsouzena k nezdaru.

  Dobrovolníci vezou na Ukrajinu sedm sanitek se zdravotnickým materiálem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com