Ministr Blinken kvůli incidentu s balónem posune návštěvu Pekingu

idnes.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken posune plánovanou návštěvu Pekingu, uvedly agentura Bloomberg a stanice ABC News. Důvodem je incident s čínským balónem, který se už několik dní pohybuje v americkém vzdušném prostoru. Americké úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA, a zvažovaly jeho sestřelení. Čínské ministerstvo dnes reagovalo prohlášením, že incidentu lituje a že se jedná o meteorologický balón, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr.

Blinken měl do Číny na dvoudenní návštěvu odcestovat už v neděli. Zástupce ministerstva zahraničí řekl médiím, že ministr cestu posune, jelikož „nechce, aby incident s balónem jeho návštěvě dominoval“ a nechce také na situaci reagovat příliš přehnaně tím, že by cestu zrušil úplně.

Objekt americká armáda zaznamenala nad státem Montana, kde u města Great Falls leží Malmstromova letecká základna, jedna ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety. Pentagon podle agentury Reuters zvažoval sestřelení balónu. Jelikož však jde o objekt velký „zhruba jako tři autobusy“ existovalo riziko, že by jeho úlomky způsobily škody na zemi nebo někoho zranily. K místu, kde byl balón spatřen, nicméně podle ABC News odstartovaly stíhačky F-22, které však nakonec nedostaly pokyn objekt sestřelit.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že incidentu lituje. Balón je podle něj výzkumným přístrojem, který zkoumá především počasí, a jelikož má jen omezené manévrovací schopnosti, vítr jej zanesl do vzdušného prostoru USA.

Americká Montana sousedí s Kanadou, jejíž ministerstvo obrany také oznámilo, že monitoruje „potenciální druhý incident“ a podniká opatření pro zajištění bezpečnosti svého vzdušného prostoru. Mluvčí kanadského ministerstva zahraničí dnes uvedl, že Ottawa si kvůli incidentu předvolala čínského velvyslance.

  ČR a Francie mají stejný pohled na Ukrajinu i Blízký východ, řekl Pavel

Washington podle mluvčího Pentagonu Patricka Rydera v posledních letech už několikrát podobnou aktivitu zaregistroval. Tentokrát se ale balón nad Spojenými státy pohybuje zřejmě déle než v předchozích případech. Podle dnešního posledního Ryderova vyjádření je nyní ve výšce přes 18 kilometrů a nad územím USA „ještě pár dní zůstane“; nyní se nachází nad středem Spojených států a pohybuje se východním směrem.

I po čínském vyjádření o „meteorologickém balónu“ Pentagon zopakoval, že jde o objekt vybavený špionážní technikou, který se však pohybuje vysoko nad komerční leteckou dopravou a nepředstavuje žádnou hrozbu pro lidi na zemi.

Specialista na Čínu z Nadace pro obranu demokratických zemí (FDD) Craig Singleton řekl Reuters, že podobné balóny často používaly v dobách studené války Sovětský svaz i USA jako nepříliš nákladnou metodu, jak nashromáždit zpravodajské informace.

Taylor Fravel, odborník na čínskou armádu z Massachusettského technického institutu (MIT), uvedl, že USA nyní používají ke sledování čínské armády vojenské satelity. Fravel si však není vědom, že by některý z nich v posledních letech narušil čínský vzdušný prostor.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com