Čínské špionážní balóny byly zpozorovány na pěti kontinentech, tvrdí Washington

Čína rozmístila své špionážní balóny po celém světě, zpozorovány byly na pěti kontinentech, uvedl Bílý dům. Spojené státy jsou podle něj v této věci v kontaktu se svými spojenci. Pentagon uvedl, že americká vláda si je vědoma několika přeletů čínských balónů americkým územím, informují tiskové agentury.

Minulý týden v sobotu stíhačka americké armády sestřelila čínský balón, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Peking sestřelení svého balónu odsoudil a uvedl, že šlo o civilní létající objekt.

„Čínské balóny byly pozorovány nad zeměmi na pěti kontinentech,“ uvedla podle agentury AFP tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Zařízení „narušila suverenitu“ těchto zemí, dodala.

Podle dřívějších informací listu The Washington Post byl balón součástí rozsáhlého sledovacího programu Pekingu, s jehož pomocí Čína už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí. Zvláště často Peking využívá balónů ke špionáži v asijských zemích, jako je Japonsko, Indie, Vietnam, Filipíny a Tchaj-wan.

Pentagon dnes uvedl, že do incidentu z minulého týdne si je Washington vědom čtyř přeletů čínských špionážních balónů nad místy v USA, která by mohla být „pro Číňany zájmová“. Neposkytl ale žádné bližší informace o trase balónů ani zda šlo o vojenské objekty, nad nimiž přelétaly, uvedla agentura Reuters.

Nejmenovaní američtí představitelé deníku The New York Times (NYT) sdělili, že špionážní balóny mají oproti družicím obíhajícím kolem Země v pravidelných intervalech jisté výhody. Létají blíže k Zemi a jejich trasa ovlivňovaná větrem není tak předvídatelná jako oběžné dráhy satelitů. Mohou se také vyhýbat radarům a vznášet se nad zájmovými oblastmi, zatímco satelity jsou zpravidla v neustálém pohybu. I jednoduché kamery na balonech mohou pořizovat jasnější snímky než kamery na orbitálních družicích. Další sledovací zařízení mohou zachytit signály, na které běžné družice nedosáhnou.

  Převod ruských aktiv do zahraničí na obnovu Ukrajiny je logickým krokem v reakci na válečné zločiny Kremlu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com