Češi v Turecku vyprostili dosud 50 těl, nikoho živého už nenašli

Záchranáři z Česka vyprostili v tureckém městě Adiyaman dosud 50 mrtvých. Na místech, kde po zásahu speciálně vycvičených psů doufali v nález živých lidí, už nikoho přeživšího neobjevili. Dnes večer o tom informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. V oblastech zasažených zemětřesením pomáhají čeští hasiči od minulého týdne. Zůstanou pravděpodobně ještě několik dnů. Mluvčí uvedl, že hasí zřícené budovy, které zasáhl požár. Někteří zahraniční záchranáři se z Turecka předčasně stahují kvůli zhoršení bezpečnostní situace. Český tým ale o tom zatím neuvažuje, situace v místě jeho působení je klidná, řekl ČTK Kozák.

„Ukončili jsme zásah u sesuté budovy, vyprostili jsme tam tři mrtvé. Tým z Polska nenašel na žádném z míst, které označili naši psi, živé osoby, a hledání ukončili,“ napsal mluvčí. Čeští záchranáři jsou nyní nasazeni v sektoru se třemi zřícenými objekty společně s týmy z USA a Bangladéše. Budou tam pracovat zřejmě ještě dva dny. „Na daném místě neustále hoří, požár výrazně komplikuje situaci,“ doplnil Kozák. Vedoucí českého týmu Jiří Němčík dnes na twitteru uvedl, že záchranáři z Česka jsou nyní v centru města Adiyaman, kde se společně s ostatními zahraničními týmy a lokálními silami snaží dostat ze sutin další lidi.

Předčasné ukončení činnosti zatím čeští záchranáři neplánují, navzdory zprávám o zhoršující se bezpečnostní situaci z jiných oblastí Turecka. „Bezpečnostní situace v místě, kde jsme my, je v pořádku. Neuvažujeme tedy, že bychom to místo kvůli bezpečnosti opustili,“ řekl ČTK dnes vpodvečer mluvčí hasičů Kozák.

Záchranné práce v Turecku už předčasně ukončili Izraelci, Rakušani či Slováci. Mluvčí izraelských záchranářů uvedl podle serveru The Times of Israel, že má informace i o výhrůžkách únosy zahraničním skupinám. Už v sobotu oznámili rakouští a němečtí záchranáři působící v provincii Hatay, že pozastaví operace kvůli obavám o bezpečnost. Uvedli, že mezi místními skupinami narůstá agresivita a že slyšeli i výstřely. Provincie Hatay je ale na rozdíl od oblasti, kde působí Češi, přímo na hranicích se Sýrií, kde přetrvává občanská válka.

  USA: Ruská armáda zabila ukrajince, kteří se pokusili kapitulovat.

Vedle 50 vyproštěných těl čeští záchranáři vytáhli ze sutin dříve přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy.

Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka minulé úterý. O víkendu se k němu připojili další dva hasiči, kteří přiletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci bylo především oblečení.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Vyžádalo si dosud více než 36.000 obětí. I pět dní po otřesech záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. Naděje na další zachráněné ale klesají spolu s teplotami. V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli spolu s hasiči také kynologové se psy, statik či lékař.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com