USA: Wagnerovci na Ukrajině přišli o 30.000 mužů, většinou vězňů

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina přišla od zahájení ruské invaze na Ukrajinu před téměř rokem o více než 30.000 mužů. Zhruba 9000 jejích příslušníků přitom padlo v akci, uvedl v pátek podle agentury Reuters Bílý dům.

Spojené státy odhadují, že 90 procent wagnerovců zabitých na Ukrajině od prosince byli odsouzenci, řekl novinářům na pravidelném brífinku bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Polovina z celkového počtu padlých byla zabita od poloviny prosince, kdy zintenzivnily boje o východoukrajinské město Bachmut, uvedl zástupce Národní bezpečnostní rady s odvoláním na nově odtajněné zpravodajské informace.

Kirby řekl, že wagnerovci v Bachmutu a kolem něj v posledních dnech zaznamenali postupné zisky, ale po mnoha měsících a za „zničující cenu, která není udržitelná“. „Je možné, že nakonec budou v Bachmutu úspěšní, ale nebude to pro ně mít žádný skutečný význam, protože to nemá žádný skutečný strategický význam,“ řekl Kirby a dodal, že ukrajinské síly na Donbasu udržují silné obranné linie.

Kirby řekl, že Wagnerova skupina nadále výrazně spoléhá na vězně, kteří byli posláni do války bez výcviku a vybavení, ačkoli zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin nedávno tvrdil, že přestal do bojů na Ukrajině nabírat vězně.

ČTK

  Koronavirová bilance v USA je srdcervoucí, řekl Biden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com