Při ruském ostřelování Chersonu zahynulo pět lidí

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Cherson dnes zahynulo nejméně pět lidí, dalších 35 je zraněných. Na komunikační síti Telegram to uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Útok podle něj mířil na centrum města.

Ostřelování civilních cílů o svátečních dnech odsoudil na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nejsou to vojenská zařízení. Tohle z definice není válka. Tohle je teror, je to zabíjení za účelem zastrašování a potěšení,“ napsal Zelenskyj, který na telegramu zveřejnil fotografie z místa incidentu.

Tymošenko nejprve na telegramu hovořil o dvaceti zraněných, později bilanci zvýšil na 35, z nichž je 16 lidí ve vážném stavu. Podle agentury Ukrinform útok zničil několik budov, na fotografiích z místa jsou vidět hořící auta či vysklená okna domů.

Rusko podle ukrajinských úřadů ostřelovalo Cherson i v pátek, kdy přišli o život nejméně dva lidé. Ukrajinská armáda osvobodila Cherson od ruské okupace v listopadu, od té doby je toto město prakticky ustavičně pod palbou. Cherson byl jediným oblastním střediskem, kterého se ruská vojska dokázala za současné války zmocnit. Invaze na Ukrajinu začala 24. února, tedy přesně před deseti měsíci.

Ukrajinci za uplynulý den odrazili ruské útoky téměř u deseti osad

Ukrajinské síly za uplynulý den odrazily ruské útoky téměř u deseti osad, mimo jiné poblíž Andrijivky v Luhanské oblasti, ale také u Bachmutu, Marjinky a několika dalších obcí v Doněcké oblasti. Ve své ranní svodce to uvedl ukrajinský generální štáb. Rusové podle něj podnikli tři raketové útoky, deset dalších leteckých útoků a přes 60 útoků salvovými raketomety.

„Ve směru na Bachmut nepřítel ostřeloval tanky, minomety a dělostřeleckou palbou oblast, ve které se nachází 25 osad. Jsou mezi nimi Spirne, Berestove, Soledar, Bachmut, Kliščijivka nebo Časiv Jar,“ píše se v prohlášení generální štábu.

  Srbsko oznámilo snížení počtu vojáků u hranic s Kosovem

Jak armáda také uvedla, ukrajinská raketová a dělostřelecká palba zasáhla 23. prosince dva ruské velitelské posty, 11 míst, kde se nacházeli ruští vojáci a rovněž dva muniční sklady. Generální štáb rovněž uvedl, že o den dříve ukrajinští vojáci zničili dva ruské dělostřelecké systémy v Záporožské oblasti. Přes 70 ruských vojáků utrpělo zranění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com