Koruna oslabila vůči euru a k dolaru lehce posílila, pražská burza klesla

novinky.cz

Česká měna dnes mírně oslabila vůči euru, k dolaru lehce posílila. Proti posledními závěru koruna ztratila jeden haléř vůči euru a obchodovala se dnes v průměru za 23,72 Kč/EUR. K dolaru si koruna polepšila o čtyři haléře na 22,19 Kč/USD. Vyplývá to z údajů, které dnes v 17:00 zveřejnil server Patria Online.

Koruna dnes mírně oslabila vůči euru, k dolaru lehce posílila

Koruna vůči euru setrvale posiluje zhruba od poloviny listopadu. V polovině minulého týdne se dostala na kurz 23,64 Kč/EUR, a byla tak k euru nejsilnější od konce července 2008. Následující dva dny ale oslabovala. A mírně ztrácí i na začátku tohoto týdne.

Podle analytičky Markéty Šichtařové na trhu doznívá vyjádření viceguvernéra České národní banky Jana Fraita. „Ten by byl velmi opatrný se slibováním rychlého poklesu úrokových sazeb a jako strašáka vnímá případnou neochotu hlavních centrálních bank jít se sazbami výše. Dlouhodobě preferuje držet sazby na úrovních vyšších vzhledem k inflaci nebo růstu příjmů. Silnou korunu vnímá pozitivně a závazek bránit nadměrným výkyvům koruny nehraje podle něj v tuto chvíli takovou roli, problém je spíše psychologický,“ připomíná analytička. Ve výsledku tedy analytici dál čekají stagnaci úrokových sazeb České národní banky. Důležité podle Šichtařové bude i to, zda guvernér ČNB Aleš Michl dostane bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Termín pro její přidělení přitom uplynul tento týden, komentuje analytička.

Pražská burza klesla počtvrté v řadě, znovu ztrácely hlavně akcie ČEZ

Pražská burza počtvrté v řadě oslabila, index PX dnes klesl o 1,42 procenta na 1379,34 bodu. Znovu výrazně ztrácely hlavně akcie energetické společnosti ČEZ. V červeném ale skončily i Erste Bank či Moneta Money Bank. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

„Celkově byla aktivita na trhu nižší, na čemž se podepsalo uzavření trhů v zámoří z důvodu svátku,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Objem obchodů dosáhl zhruba 458 milionů korun. Z toho více než dvě třetiny obstaraly právě cenné papíry ČEZ. Zlevnily o 3,38 procenta na 958 korun. „Na této úrovni se přitom v závěrečné aukci zobchodovala bezmála třetina dnešního objemu,“ podotkl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

  Ropa zdražuje, zčásti vlivem mírného oslabení amerického dolaru

Nedařilo se ani rakouským emisím. Erste Bank odepsala 1,75 procenta na 844 korun a pojišťovna VIG si pohoršila o 2,3 procenta na 594 korun. Akcie Monety klesly o 0,92 procenta na 85,90 Kč. Z finančního sektoru tak skončila v zisku jen Komerční banka, která zhodnotila o 0,61 procenta na 746 korun.

Ziskových titulů dnes bylo méně. Cenné papíry farmaceutického řetězce Pilulka Lékárny posílily o 0,74 procenta na 685 korun. Tabáková společnost Philip Morris ČR přidala 0,23 procenta na 17.260 korun. Ztrátě se vyhnuly také akcie nápojářské Kofoly, když stagnovaly na 246 korunách.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 23,71 23,72
Kč/USD 22,23 22,19

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com