Země G7 podpořily rozšíření dluhové úlevy pro nejchudší státy

Ministři financí zemí skupiny G7, která sdružuje nejvyspělejší státy světa, podpořili rozšíření programu dluhové úlevy pro nejchudší státy. Informovala o tom agentura Reuters. S iniciativou už dříve přišla skupina největších ekonomik G20, členové G7 ale požadují revizi programu a mimo jiné dali najevo nespokojenost s neprůhledností, jakou při financování pomoci podle nich vykazuje Čína. Členy G7 jsou Spojené státy, Kanada, Japonsko, Itálie, Francie, Británie a Německo.

Představitelé G7 v prohlášení uvedli, že díky dubnové iniciativě dvaceti největších ekonomik světa mohlo přes 40 států posunout splácení dluhu a uvolnit peníze nutné na financování sociálních, zdravotních a ekonomických opatření za koronavirové krize. Program si však podle G7 žádá přezkoumání kvůli nedostatkům, jež brání lepšímu uvedení do praxe.

Ministři zdůraznili, že budou nadále spolupracovat, aby podpořili nejchudší a nejzranitelnější státy, které tvrdě zasáhla koronavirová pandemie. Podle nich pomohla dubnová iniciativa zemí G20 s názvem DSSI (Debt Service Suspension Initiative) 43 státům, které díky ní mohly odložit splácení dluhu v objemu pěti miliard dolarů (116,7 miliardy Kč) a uvolnit finance potřebné k reakci na šíření koronaviru.

Výsledek se ale zdaleka neblíží původnímu plánu. Ten počítal s úlevou v objemu 12 miliard dolarů (280 miliard Kč) pro více než 70 států.

Představitelé G7 mají za to, že některé státy budou potřebovat další dluhovou úlevu a vyzvali skupinu dvaceti největších ekonomik a Pařížský klub věřitelů, aby se příští měsíc při setkání ministrů zemí G20 dohodly na konkrétních podmínkách. Zároveň požádali Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světovou banku (SB), aby pravidelně informovaly o finančních potřebách rozvojových zemí a navrhovaly řešení očekávaných finančních výpadků.

Pařížský klub sdružuje zástupce věřitelských zemí. Vedle toho existuje i Londýnský klub, který sdružuje soukromé věřitele.

  Google začal mazat neaktivní uživatelské účty

V dnešním prohlášení pak ministři G7 vyjádřili politování nad tím, že některé státy se do iniciativy G20 nezapojily. Uvedli také, že k nárokům označeným za komerční podle DSSI a podle pravidel Mezinárodního měnového fondu se také tak bude při splácení dluhů v budoucnu přistupovat. Podle Reuters míří tato výtka na Čínu, ale i některé další, kde rozsah a podmínky vládní pomoci chudým zemím nejsou zcela transparentní.

Ministři uvedli, že úspěch iniciativy byl omezen i kvůli nedostatečnému zapojení soukromého sektoru.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com