Čína i Rusko si své koně ‚kultivují‘ už v komunální politice, varuje šéf BIS Koudelka

Jedním ze snadno zranitelných míst mohou být obce a kraje. Právě tam míří úsilí Číny a Ruska, aby získaly spolupracovníky v řadách politiků. Z nich se totiž následně rekrutují celostátní představitelé. A „investované“ úsilí se pak může cizím zpravodajským službám vyplatit. Právě před pronikáním nepřátelských zahraničních mocností do územních samospráv varoval v pátek dopoledne v Senátu Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS).

„Obce a kraje rozvíjejí své vlastní zahraniční styky a projekty. Často nebývají důsledně zaznamenané a na ústřední úrovni o nich není centralizovaný přehled. Z obecní a krajské úrovně se často rekrutují zástupci – ať už političtí nebo úředničtí – pro vyšší úrovně veřejné správy. Pakliže se na něj zaměří na počátku jeho kariéry a vztah s ním kultivují, ve chvíli, kdy dojde na důležité místo, kde může ovlivňovat chod instituce, na něj mohou daleko lépe působit a dosáhnout svého cíle. Věřte, že mluvím o zkušenostech z konkrétních případů, které služba řeší,“ řekl Koudelka.

Nenechal zároveň nikoho na pochybách, koho považuje za hrozbu. „Výhrůžky České republice ze strany Ruska po vyhoštění ruských diplomatů v tzv. kauze ricin či zcela neakceptovatelné vyhrožování druhému nejvyššímu představiteli země a celé České republice Čínou po jeho návštěvě Tchaj-wanu jsou skutky, které jasně dokazují, že jsou to právě tyto dvě země, které se na pokusech o ovlivnění státních institucí naší země podílejí nejvíce,“ doplnil šéf BIS na konferenci uspořádané horní komorou na téma „Odolnost veřejných institucí vůči zahraničním vlivům“.

Páteční setkání v Senátu přitom ráno zahájil jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS), který vedl nedávnou delegaci na Tchaj-wan k nelibosti Pekingu. A právě před důsledky jeho mise varoval čínský ministr zahraničí Wang I. „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ uvedl doslova Wang.

  Exministr Prymula pracuje pro holding Akeso

Vznikne na vnitru speciální jednotka?

Skutečnost, že snadným cílem ovlivnění se mohou stát municipality a kraje, vnímá i Senát. Hovořil o tom Pavel Fischer (nezávislý), předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Vyplynulo to mimo jiné z terénního šetření, které provedl výbor. Jedním z nástrojů, jak zabránit pronikání cizích mocností, by podle Fischera mohlo být vytvoření nového pracoviště na ministerstvu vnitra. Předseda výboru doporučil vznik centrálního pracoviště, které by koordinovalo styky s Čínou a zeměmi s podobným režimem na všech úrovních veřejné správy.

„Jako nezbytný se jeví vznik centrálního pracoviště možná na úrovni ministerstva vnitra, které by poskytovalo institucím veřejné správy relevantní informace a doporučení k zahraniční spolupráci,“ uvedl senátor Fischer.

Podle šéfa BIS je ale snadných terčů víc. Stejně zranitelní jako územní samosprávy mohou být i akademická pracoviště. „Zpravodajské služby využívají právě otevřenost akademické obce k získávání informací, o které mají zájem a ke krádežím duševního vlastnictví,“ upozornil Koudelka.

Dukovany potřebují hlídat

Cíle ovlivnění nemusí vždy souviset jen s politikou a bezpečností. Někdy jde o peníze a veřejné zakázky. Podle Koudelky zejména ruské nebo čínské firmy totiž při zakázkách v cizině úzce spolupracují se svými vládami.

„Jejich státní mocí se pokouší získat informace, které by jí pomohly ovlivnit důležité úředníky naší státní správy či by firmy zvýhodňovaly před konkurencí v rámci nějaké soutěže. A to mnohdy za podpory zpravodajských služeb své země. Toto je věc velmi vážná a nebezpečná, které BIS věnuje velkou pozornost v úzké spolupráci s orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl Koudelka.

A přidal i konkrétní oblast, kde vnímá největší rizika „Oblastí, kterých se tento problém týká, je víc, tou nejdůležitější a nejzávažnější je nyní dostavba našich jaderných elektráren.“ Česko je v procesu přípravy projektu dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech. O zakázku se zajímají dodavatelé z celého světa včetně čínských a ruských firem.

  V Česku by mohli působit němečtí vojáci v rámci NATO, řekla Černochová

Dezinformace jako zbraň

Před dvojicí mocností varoval dopoledne i Martin Povejšil, náměstek ministra zahraničí. „Dnes považujeme za doložené, že dezinformační kampaně mají původ v Číně a v Rusku. Ne vždy jsou přímo centrálně státně řízené, ale v řadě případů jde o aktivity, které jsou (státem) buď inspirované, nebo podporované, nebo přinejmenším tolerované,“ upozornil Povejšil.

Podle něj země nesmí připustit rozmělňování a podkopávání důvěry v instituce, na kterých stojí naše bezpečnost – tedy EU a NATO. Právě na to tyto kampaně pomocí sociálních sítí cílí.

Jak se jim bránit? V Senátu padla odpověď. „Bohužel se setkáváme s tím, že některé organizace či úřady mnohdy i na světové úrovni nemají sílu nebo odvahu těmto dezinformačním tlakům čelit. A přitom právě jasný, pevný a silný postoj je tím, čemu Rusko, Čína a jiní podobně orientovaní státní aktéři rozumí a co akceptují,“ uvedl ředitel BIS Koudelka.

Zmínil jako příklad organizování konferencí o bezpečnosti sítí 5G pod záštitou premiéra Andreje Babiše. Na nich odborníci a politici hledají způsoby, jak zamezit rizikovým technologickým společnostem z Číny (Huawei a ZTE) pronikat do kritické infrastruktury státu.

Tento týden proběhl již druhý ročník této akce. „Příkladem jasného a pevného postoje je rozhodnutí premiéra o konání konferencí ohledně bezpečnosti 5G sítí. Nepodlehli jsme žádným tlakům tyto konference nepořádat či je znevěrohodnit přizváním nedůvěryhodných účastníků,“ uvedl ředitel BIS Koudelka.

Připojil dále jako příklad i reakci na konflikt dvou ruských zpravodajských důstojníků v Praze, který vyústil v kauzu takzvaného ricinového vraha, jenž se měl údajně pokusit otrávit české komunální politiky. „Rusové očekávali, že vše skončí ve ztracenu. Jaké však bylo jejich překvapení, když premiér této země jasně a tvrdě vystoupil, přesně a bez vytáček uvedl situaci na pravou míru a oba ruské diplomaty poslal domů. To je správná reakce sebevědomé země,“ zmínil šéf BIS.

  Babiš za sebe hledá prezidenta, čísla mu nehrají do karet. Žolík je však už připraven

Dopoledního setkání v Senátu se přes telemost zúčastnila i místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Zmínila, že EU za poslední dobu zmonitorovala celkem 215 aktivit namířených proti ČR a vedených zejména z prokremelských webů. V nich bývá Česko vyobrazováno jako „loutka ovládaná zlým Západem“. S tím se ale nelze smířit. „Dezinformační kampaně nemají nic společného se svobodnou debatou, jejich cílem je manipulovat a mást veřejnost,“ zdůraznila eurokomisařka.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cina-i-rusko-si-sve-kone-kultivuji-uz-v-komunalni-politice-varuje-sef-bis-koudelka.A200925_161428_ln_domov_lijk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com