Průměrná délka života vojáka na frontě jsou čtyři hodiny, říká bývalý mariňák

Naděje na dožití vojáka na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny je kolem čtyř hodin, odhaduje bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který nyní bojuje po boku Ukrajinců v „mlýnku na maso“, jak se říká o krvavé bitvě o Bachmut. Trosky města ukrajinští vojáci na výročí ruské invaze stále brání před postupujícími Rusy, píše server Insider.

„Situace je dost špatná, je spousta obětí. Průměrná délka života na frontě je okolo čtyř hodin,“ řekl Američan Troy Offenbecker z Michiganu televizi ABC News.

Bitva o Bachmut představuje jeden z nejkrvavějších bojů od začátku ruské invaze. Boje o město, které mělo před válkou asi 73.000 obyvatel, představují dosud nejdelší bitvu v rámci války, kterou před rokem Rusko rozpoutalo.

Začátkem ledna popsal vysoký americký vojenský představitel boj v tomto městě a jeho okolí, které má podle všeho omezený strategický význam jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu, jako „opravdu tvrdý a divoký“.

„Mluvíme o tisících a tisících dělostřeleckých nábojů, vypálených oběma stranami. V mnoha případech jsou to tisíce nábojů vystřelených za jediný den,“ uvedl zmíněný představitel.

Bachmut se stal hlavním cílem ruských útočných sil, a to jak pravidelné armády, tak nechvalně známé žoldnéřské organizace zvané Wagnerova skupina a napojené na Kreml.

Britská vojenská rozvědka na počátku týdne upozornila, že Rusko je pod „zvyšujícím se politickým tlakem“, aby se na výročí invaze pochlubilo nějakým vítězstvím, a tak je docela pravděpodobné, že Rusko bude tvrdit, že dobylo Bachmut „bez ohledu na realitu“.

Bachmut, který je v Ukrajinci ovládané části Doněcké oblasti, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v závěru loňského roku za „spálené ruiny“. O jejich dobytí se ruské jednotky snaží už mnoho měsíců, ale ukrajinská obrana odolala.

Západní rozvědky mezitím odhadují, že Rusko mohlo během bojů na Ukrajině přijít až o 200.000 vojáků, včetně až 60.000 zabitých.

  Média: Pence nehodlá využít ústavního dodatku k odvolání Trumpa

„V některých kategoriích ztratili v této válce více než polovinu svého vojenského vybavení a více než milion nejchytřejších a nejlepších Rusů opustilo zemi. Co tedy tato válka přináší obyčejnému Rusovi? Nic,“ míní Victoria Nulandová, náměstkyně ministra zahraničí USA.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com