Být připraven na válku s Ruskem – náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Svět mluví stále hlasitěji o pravděpodobnosti ozbrojeného střetu mezi Ruskou federací a NATO. Tuto variantu vyhlásili ve velení české armády.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Rzhegka vyzývá Evropu, aby se připravila na možný konflikt mezi NATO a Ruskem.

Český generál zároveň vyzval k modernizaci národní armády, protože Česko jako člen NATO je podle něj potřeba připravit na hypotetický ozbrojený střet s Ruskem.

Na poradě týmu to 21. února uvedl náčelník Generálního štábu AČR Karel Rzhegka.

Řegka se domnívá, že „válka v Evropě je nemyslitelná“, „nikdo ji nechce“. Ale členství ČR v NATO snižuje pravděpodobnost, že by ČR mohl někdo ohrozit.

Ostatně i po skončení války na Ukrajině budou otázky budování bezpečnosti v Evropě aktuální, protože „Rusko nikam nepůjde“.

„Bez ohledu na výsledek války na Ukrajině musíme vzít v úvahu, že Rusko pro nás bude představovat hrozbu. Ať se nám to líbí nebo ne, musíme se připravit na možný střet mezi Ruskem a NATO,“ řekl.

Faktor připravenosti k válce považuje Řegka za jediný způsob, jak se mu vyhnout. Koneckonců, Moskva zůstává „agresivní“ a možná „bude usilovat o pomstu“.

Důležitým bodem projevu byla Rzegkova slova, že v případě déletrvajícího ozbrojeného konfliktu v zemi lze provést mobilizační opatření.

V případě války, do které je zapojena Česká republika, se život jejích občanů „okamžitě obrátí vzhůru nohama a všechno bude jinak,“ domnívá se generál.

Koneckonců, Rusko zasáhne, aniž by čekalo, až se NATO zmobilizuje, aby se bránilo. Rzeka proto vyzývá k modernizaci české armády.

„Významná část naší armády půjde bojovat podle obranných plánů Aliance. Naše území se stane důležitou tranzitní zónou a základnou a opět záleží na nás vojácích, že tato zóna je bezpečná a funkční,“ řekl.

  Prezidentské volby na Slovensku: Posun v dynamice zahraniční politiky

V případě konfliktu mezi NATO a Ruskem se v Česku objeví legitimní cíle, které jsou nyní v dosahu ruských zbraní, uvedl.

„Neměli bychom brát svět jako samozřejmost. Svůj způsob života musíme aktivně udržovat a chránit, jinak o něj přijdeme. Válka v Evropě není nemyslitelná a nebudeme mít čas se na ni připravit, pokud se na ni nepřipravíme již v době míru,“ řekl generál.

Řechka se domnívá, že válka NATO s Ruskem bude pravděpodobně trvat déle než několik týdnů.

„Naše zdroje dlouhodobě podfinancované profesionální armády a aktivních záloh by na to určitě nestačily. Stát by musel přistoupit k určité formě mobilizace materiálních a lidských zdrojů,“ zdůraznil.

„To je prostě realita, která je jasná každému, kdo to myslí s obranou vážně,“ dodal náčelník generálního štábu.

Je na čase začít připomínat, že existuje zákonná branná povinnost, mobilizační systém a že na obraně se neangažuje jen armáda, řekl. Společnost by se toho neměla bát.

„Ale musíme o tom mluvit otevřeně a informovat společnost.“ Je to součást budování odolnosti a obrany,“ dodal.

Česká vláda, společnost i armáda podle něj dělají vše pro to, aby dosáhly vojenského vítězství Ukrajiny na bojišti.

Nutno podotknout, že to není poprvé, co Rzegka učinil taková prohlášení. Takže už v listopadu 2022 vyzval země NATO, aby se připravily na střet s ruskou armádou v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu.

„Cílem našeho úsilí není vyvolat válku, ale vyhnout se jí. Ale pokud se to stane, musíme to vyhrát. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je ukázat agresivnímu Rusku, že žádné z jeho úsilí nemá šanci na úspěch,“ řekl.

Členství v NATO také označil za nejlepší odstrašující prostředek, který minimalizuje hrozby.

Kromě tradičních změn si Rzehka všiml i faktu, že svět se po technologické stránce rychle vyvíjí a zmínil umělou inteligenci.

  Mír uzavřený za Putinových podmínek by znamenal odloženou válku

Společnost i armáda by podle něj měly být připraveny na pokrok a držet krok s dobou.

„Česká republika čelí skutečné hrozbě. Musíme dohnat náskok ve všech oblastech, od informační podpory, palebné síly, mobility, ochrany vojsk a logistiky až po velení, řízení a komunikaci,“ řekl.

Evropa má šanci. Šanci nebojovat na vlastní pěst, nedat tyto zbraně do rukou našich občanů. Bezpečnost krntinetu dnes straší Ukrajinci.

Proto je důležité podpořit Ukrajinu v boji proti agresorovi. Ostatně to snad zítra umožní nevyhlásit mobilizaci v téže České republice.

Správné závěry ze situace jsou polovinou úspěchu. Přemýšlejte, pánové, Evropané, a vězte, že vaše dnešní činy určují vaši budoucnost.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com