Správa rezerv za rok poslala na Ukrajinu humanitární pomoc za 300 milionů Kč

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) od vypuknutí loňské ruské invaze dosud poslala na Ukrajinu humanitární pomoc za zhruba 300 milionů korun. Šlo například o elektrocentrály, potraviny, zdravotnický materiál či ochranné pracovní pomůcky. V tomto týdnu správa připravuje nákladku provizorních mostů. ČTK to dnes sdělil předseda správy Pavel Švagr.

„První zásoby jsme na Ukrajinu dovezli dva týdny po začátku války. Jednalo se o zdravotnické sety, kde byla například lůžka, stojany na infuze, oblečení pro lékaře, stříkačky a jehly. Pak zase byly potřeba trvanlivé potraviny. Takže jsme tam dovezli 127 tun paštik, těstovin a sušená mléka. Pak jsme tam poslali vlak plný ochranných pomůcek. A když Rusové začali ostřelovat elektrárny a rozvodnou síť, tak se zase hodily naše elektrocentrály. Tento týden pak v našem skladu nakládáme provizorní mosty,“ uvedl Švagr.

Pomoc správa na Ukrajinu přepravila desítkami železničních vagonů a stovkami automobilů. Každá pomoc byla podle Švagra koordinovaná s českým ministerstvem zahraničních věcí, s dopravou pak správě pomáhají hasiči.

Česko kromě toho poskytlo za posledních 12 měsíců Ukrajině i vojenskou pomoc. Ministerstvo obrany poslalo ze svého majetku mimo jiné 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty (BVP), čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných kanónových houfnic. Do země Česko vyslalo také vojenský materiál nebo ochranné pomůcky.

Ruská invaze na Ukrajinu začala přesně před rokem, 24. února 2022.

ČTK

  Češi během Vánoc více cestují, osm procent řídí pod vlivem alkoholu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com